Tre shkencëtarë marrin Çmimin Nobel në Fizikë, ja zbulimi që bënë

55

Çmimi Nobel në Fizikë për vitin 2021 iu akordua tre shkencëtarëve, Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann dhe Giorgio Parisi “për kontribute novatore në kuptimin e sistemeve komplekse fizike”, njoftoi Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave.

Japonezi Manabe dhe gjermani Hasselmann e fituan bashkërisht gjysmën e çmimit, “për modelimin fizik të klimës së Tokës, si dhe parashikimin e besueshëm të ngrohjes globale”. Ndërsa italiani Giorgio Parisi fitoi gjysmën tjetër, pasi zbuloi modele të fshehta në materiale të çrregullta e komplekse.

Hasselman krijoi një model që bën bashkë motin dhe klimën. Metodat e tij janë përdorur për të vërtetuar se rritja e temperaturave në atmosferë ka ardhur për shkak të emetimit të dioksidit të karbonit. Ndërsa Manabe vërtetoi sesi rritja e nivelit të dioksidit të karbonit në atmosferë solli edhe rritjen e temperaturës në sipërfaqe të Tokës. Puna e tij shërbeu si bazë për zhvillimin e modeleve të klimës që janë në përdorim.