VIDEO/ 500 vjet në 59 sekonda: gara për qytetin më të madh në botë

0
46

Kjo grafikë në video tregon ndryshimet në 10 qytetet më të populluara të globit nga viti 1500 deri në 2018.

Në fillim të viteve 1500 shumica e njerëzve jetonin në lindje, ose në lindje të Evropës dhe në Afrikën Veriore ose në lindje të botës vetë në Indi dhe Kinë”, thotë John Burn-Murdoch, krijuesi i kësaj grafike për Financial Times.

Fillimisht Pekini ishte në krye, por është kapërcyer nga Stambolli rreth vitit 1600. Në mesin e shekullit të 18-të, Londra bashkohet me tre qytetet më të mëdha të botës dhe popullsia e saj rritet në mënyrë të jashtëzakonshme

Kryeqyteti i Britanisë së Madhe vazhdon të jetë në krye deri në shekullin e 20-të, kur u kapërcye nga Nju Jorku dhe më pas nga Tokio, që mbetet qyteti më i populluar në botë.

Ndërsa nga viti 2018 qytetet më të mëdha në botë janë në Azi (Tokio, New Delhi, Shangai, Pekini dhe Mumbai) duke lënë pas Evropën apo Amerikën e Veriut.