Një rezultat shumë interesant erdhi nga një studim i kryer nga studiuesit në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Buffalo në New York. Në veçanti, studiuesit studiuan funksionin e mushkërive te njerëzit që nuk kishin probleme me sistemin e tyre të frymëmarrjes, ndërsa shikuan nivelet e vitaminës E dhe B-cryptoxanthin në trupin e tyre (B-cryptoxanthin është një karotenoid që gjendet në portokall).
Rezultatet e këtij studimi treguan se njerëzit që kishin përqendrime të larta të këtyre substancave në gjakun e tyre, kishin mushkëri më të shëndetshme se ata që kishin nivele më të ulëta të këtyre substancave në gjakun e tyre.
Studiuesit besojnë se vitamina të tjera mund të përfshihen në funksionimin e duhur të mushkërive, të tilla si vitamina A dhe vitamina C, por vitamina E duket se ka efektin më pozitiv në sistemin e frymëmarrjes.
Shkencëtarët besojnë se të dhënat nga studimi i tyre do të ndihmojnë në lehtësimin e personave që vuajnë nga problemet e frymëmarrjes dhe se vitamina E mund të jetë një faktor përcaktues në zvogëlimin e incidencës së sëmundjes kronike të mushkërive.
Ushqimet e mëposhtme janë të pasura me vitaminë E dhe është mirë t’i përfshini ato në ushqimin tuaj
- Qumështi i perimeve, siç është qumështi i bajames.
- Arra të tilla si lajthi, bajame, fistikët, fëstëkë brazilianë, dhe fistikë të Pekinit.
- Farërat si farat e lulediellit, farat e kungullit dhe farat e susamit.
- Perime jeshile pa gjethe siç janë filizat e Brukselit, brokoli, spinaqi, etj.
- Fruta të tilla si kivi, avokado, mango, mjedër, përkrenare, rrush pa fara e zezë, kajsi dhe mjedër.
- Vajrat vegjetale, siç janë vaji i ullirit, vaji i misrit, vaji i lulediellit, vaji i sojës, vaji i grurit.
- Vitamina E bollshme është gjithashtu e pranishme në ullinj dhe asparagus.