”Culture Trip”, guidë për verërat shqiptare

616

”Për dashamirësit e verës, Shqipëria është parajsë” me këto fjalë e nis artikullin websiti ndërkombëtar mbi eksplorimin e kulturave botërore ”Culture Trip”.

Websiti ka bërë një mini guidë me vendet ideale për të shijuar një gotë verë të mirë dhe mbi të gjitha shqiptare.

Vendi, me klimën e tij të mirë dhe pozicionin strategjik pranë Detit Mesdhe, është vendi i përsosur për shumë varietete të rrushit. Disa kantina u hapin dyert vizitorëve dhe ofrojnë turne udhëzues me gjysmën e çmimit të fqinjëve të afërt.

Zbuloni kantinat më të mira të verës në Tokën e Shqiponjave.

Vera shqiptare

Shqipëria ka një nga traditat më të vjetra të prodhimit të verës në Europë, që daton nga Epoka e Bronzit. Gjatë periudhave romake dhe bizantine, prodhimi i verës në vend u rrit ndjeshëm, edhe pse nën sundimin otoman kishte një rënie në prodhim. Gjatë diktaturës komuniste, kishte disa kantina operative dhe vende të prodhimit të rrushit të menaxhuar vetëm nga regjimi jo nga pronarë privatë. Varietetet më të zakonshme të rrushit shqiptar janë: Kallmeti, Shesh, Debin, Vranac dhe Vlosh, ndër të tjera. Toka e Shqiponjave mund të ndahet në katër rajone të mëdha të verës, duke përfshirë zonat bregdetare, rajonin kodrinor qendror, rajonin malor lindor dhe malet.

Kantina shqiptare për të vizituar

Kantina e Çobos

Punishtja Çobo është një kantinë familjare që ndodhet pranë qytetit të Unescos ,Berat , i cili mund të vizitohen para ose pas turneut veror. Familja Çobo organizon turnetë e bodrumeve në anglisht, italisht dhe shqip, duke u treguar vizitorëve procesin e prodhimit të verës dhe duke treguar anektoda interesante rreth origjinës së historisë së familjes dhe verërave të tyre. Pas turit, vizitorët shijojnë një gotë verë me një përzgjedhje të djathrave shqiptare dhe ullinjve vendas.

Kantina Kallmeti

E vendosur 11 km larg qytetit të Lezhës, Kantina Kallmeti është e fshehur në zonën kodrinore të Kallmetit, e njohur në Shqipëri për traditën e vjetër të kultivimit të rrushit. Kantina Kallmeti u themelua në vitin 2006 nga dy vëllezër me një dashuri të madhe për tokën e tyre dhe një pasion të madh për verë të mirë. Veraria prodhon pije raki dhe vaj ulliri gjithashtu. Gjëja më e mirë për të bërë këtu, pas turneut, është të blej një shishe Kallmet Prestige, produktin e tyre premium, e bërë me një rrush të kultivuar në këtë terren ranor.

Kantina Arbëri

Një kantinë tjetër e bukur për të zbuluar në rrethinën e Lezhës është Kantina Arbëri. Vizita e punishtes ofron mundësinë për të shijuar disa varietete të rrushit shqiptar Kallmet. Shëtisni ndër vreshta dhe admironi pamjet mahnitëse natyrore të këtij rajoni të paprekur shqiptar.

Kantina Kokoman

E vendosur në mes të Tiranës dhe qytetit bregdetar të Durrësit, kantina Kokomani është e famshme për të qenë shtëpia e rrushit autokton të Sheshit, një nga më të mirat në Shqipëri. Kantina Kokomani prodhon verë të kuqe dhe të bardhë, tri lloje të verës me cilësi të lartë të njohur si Sheshi i Zi, Sheshi i Bardhë dhe Shën Mhill, të shquar për aromën e tyre të veçantë.

Ku të pini verë dhe të shijoni ushqime të shkëlqyera shqiptare

Për ata që preferojnë të ulen në një tryezë të rehatshme, të pijnë verë të shkëlqyer lokale dhe të shijojnë ushqim të shijshëm shqiptar, ka dy vende që nuk mungojnë gjatë turneu veror në Shqipëri , Mrizi i Zanave dhe Uka Farm.

Mrizi i Zanave

Vendosur në fshatin Fishtë, pranë Lezhës, Mrizi i Zanave është restoranti dhe shtëpia më e famshme në Shqipëri. Mrizi I Zanave është vendi për të gjithë ata që duan të shijojnë ushqime të shkëlqyera tradicionale shqiptare të përgatitura në mënyrë moderne.
Kuzhinieri Altin Prenga përdor produkte të freskëta sezonale nga kopshti i tij ose që bleu nga fermerët lokalë për të realizuar kryeveprat e kuzhinës, të tilla si lëngje me kërpudha dhe krem fermentues, një makaronë tipike të veriut të Shqipërisë .Restoranti ndodhet në një mjedis të mrekullueshëm natyror të rrethuar nga kodra të gjelbra. Mos harroni të porositni një shishe Kallmet Prestige për të shoqëruar drekën tuaj.

Uka Farm

Uka Farm është një restorant i vendosur në periferi të Tiranës, i themeluar në vitin 1996 nga ish ministri i Bujqësisë, Rexhep Uka. Ai filloi një program interesant të prodhimit bujqësor dhe sot biri i tij Flori, i cili është kuzhinier i restorantit të hapur në vitin 2014, përgatit enët e shkëlqyera të bëra me perime organike, djathrave dhe mishit lokal dhe verërave të prodhuara nga kantina Uka. Nëse keni provuar shumë vera të kuqe, sigurohuni që të porositni verën e bardhë të prodhuar këtu.