Kalendari ilir, më i vjetri në Evropë

133

Kalendari më i vjetër në Evropë është gjetur në Vucedol – “Orioni i Vucedolit “.
Kalendari i Vucedolit, kalendar ilir, është një ene me katër shirita horizontale të gdhendur me simbolet e jeve ne konstelacioneve. Këto yje i referohen direkt stinëve te vitit, dhe çdo rrip përfaqëson një sezonë.

Kalendari i Vucedolit daton rreth 2600 vjet para Kr.. Deri tani Stonehenge është konsideruar si Kalendari Evropiane më i vjetër i njohur i punuar në mes të 2200 dhe 1600 para Kr.

Kalendarët e tjerë të Botes së vjetër si i Mesopotamisë dhe ai Egjiptian janë bërë përafërsisht në të njëjtën kohë si Kalendari i Vucedolit.