Nexhime Zaimi, gazetarja e parë shqiptare në Amerikë

8

Nexhmie Zaimi është një nga figurat më të shquara të gjeneratës së parë të diasporës shqiptare në SHBA, gazetare e famshme investigative, reportere për “Los Angeles Times”, “Zëri i Amerikës”, “CNN “, dhe” Evropa e Lirë “.

Zaimi e kaloi fëmijërinë në Libohovë, ndërsa ditët e rinisë në Tiranë. Ajo migroi në Shtetet e Bashkuara në vitet 1930, ku u diplomua në Kolegjin Wellesley dhe Universitetin e Columbia.

Në vitin 1937 ajo shkroi autobiografinë e saj Bija e shqiponjës: Autobiografia e një vajze shqiptare. Libri ishte një sukses i menjëhershëm dhe u bë një nga më të shiturit e vitit 1938. Kjo vepër e shkëlqyeshme autobiografike u përkthye në shqip shumë më vonë në shekullin 21.

Gjatë fillimit të viteve 1950 Nexhmie Zaimi Margolis u bë një nga gazetaret e para amerikane që raportoi nga Lindja e Mesme, duke intervistuar udhëheqës si Presidenti Egjiptian Gamal Abdel Nasser dhe Anwar El Sadat, si dhe Mbreti Husein i Jordanisë, duke vërejtur një fakt interesant që Garda mbretërore e Mbretit Husein përbëhej nga gjashtëdhjetë shqiptarë.

Për punën e saj të përkushtuar ajo u nderua me shumë çmime, të tilla si:

1. “Legjioni Amerikan”,

2. “Comandatoressa della Coronna d’Italia (Komandant i Kryqit të Kuq Italian)”, dhe

3. “Medalja e Mirënjohjes” nga Presidenti i SHBA Franklin D. Roosevelt.