Revista britanike “Mediarun Search”: Shqipëria destinacioni turistik premtues

2

Shqipëria një thesar i fshehur në Evropë ka dëshmuar të jetë një destinacion tërheqës dhe çuditërisht i aksesueshëm, shkruan Lucas Moreno në një artikull të botuar në revistën britanike “Mediarun Search”.

Në vitin 2023, ky vend evropian, i vendosur midis Greqisë dhe Italisë, ofroi një përvojë unike për udhëtarët që kërkonin bukurinë natyrore, historinë dhe ekonominë.

​Historia e një vendi të pasur kulturalisht

Historia e Shqipërisë është magjepsëse, duke nisur nga periudha e izolimit nën regjimin diktatorial që zgjati deri në vitin 1985. Pas kësaj hapjeje, Shqipëria u shfaq si një destinacion pak i eksploruar por plot me atraksione turistike.

E vendosur përkrah Greqisë dhe Italisë, Shqipëria befason me trashëgiminë e saj të pasur kulturore dhe peizazhet mahnitëse. Riviera Shqiptare shquhet veçanërisht si një rajon “Parajsë” buzë detit.

Plazhet e saj kanë ujëra blu të kristaltë, rërë të artë dhe gurë të fshehur që ofrojnë një alternativë të qetë dhe piktoreske kundrejt plazheve të destinacioneve më të njohura, të tejmbushura me vizitorë.

Plazhi me ujëra të kristalta në Shqipëri

Në të kundërt, bregdeti shqiptar është një ftesë për relaksim, duke u ofruar vizitorëve mundësinë për të eksploruar plazhe të pazbuluara për të marrë rreze dielli.

Përveç plazheve, Shqipëria është shtëpia e një trashëgimie të pasur historike, e dëshmuar nga kështjellat mesjetare, rrënojat antike dhe qytetet e bukura.

Berati, i njohur si “Qyteti i një mijë dritareve”, është një shembull i shkëlqyer, me shtëpitë e tij të gëlqeruara dhe rrugët me kalldrëm që tregojnë histori të shekujve të kaluar.

Qyteti i një mijë dritareve

Sa kushton të udhëtosh nëpër Shqipëri?

Avantazhi ekonomik i udhëtimit drejt Shqipërisë është një nga faktorët kryesor.

Hotelet kushtojnë rreth 25 dollarë për natë. Udhëtarët mund të shijojnë një qëndrim të rehatshëm dhe të përballueshëm.

Ky raport kosto-përfitim e bën Shqipërinë një zgjedhje tërheqëse për ata që kërkojnë të eksplorojnë Evropën pa u ndikuar ekonomikisht.

Çmimet e ushqimeve të shpejta në Shqipëri

Në McDonald’s apo Burger King, një vakt kushton rreth 5,80 euro. Një cheeseburger kushton rreth 1,70 euro.

Për adhuruesit e kafesë, një kapuçino kushton rreth 1,40 euro, ndërsa një ekspres kushton 0,96 euro.

Është interesante se si Shqipëria, pas disa dekadash izolimi, po shfaqet si një destinacion turistik premtues.

Duke zbuluar bukurinë e Rivierës Shqiptare, fqinjët grekë dhe italianë gjetën një shpëtim nga turmat dhe çmimet e larta që karakterizojnë shpesh destinacione të njohura evropiane.

Me pak fjalë, Shqipëria shquhet si një vend që ofron jo vetëm një përvojë unike të pasur me histori, por edhe një mundësi për të eksploruar plazhet e “Parajsës” dhe peizazhet mahnitëse, të gjitha me një kosto çuditërisht të arsyeshme.

/ata.gov.al