Bjeshkët e Gramës, thesar i vërtetë i natyrës

1

Bjeshkët e Gramës janë një pjesë e mrekullueshme e Parkut Natyror Korab-Koritnik, të vendosura në mes të maleve të bukur.

Kjo zonë është një thesar i vërtetë i natyrës, me pamje të mahnitshme dhe histori të pasur.

Vëmendja e vizitorëve të këtyre anëve kapet nga fuqia e natyrës në çdo stinë, ndërsa vjeshta “vesh” me ngjyrën e artë barin e lartë të djegur nga dielli i verës duke krijuar një panoramë surreale nuancash. E verdha e livadheve, grija e majave, e gjelbra e pemëve dhe bluja e qiellit janë ndërthurje që nuk ndeshen kudo.

Bjeshkët e Gramës janë të njohura për relievin e tyre malor të lartë, me majat e tyre të mëdha që ngrihen drejt qiellit. Qëndisja e këtyre maleve është një sfidë dhe aventurë e vërtetë për ata që merren me hiking.

Nëpër këto male të larta, gjendet shumëllojshmëri e pasur e floras dhe faunës. Këtu, bimët dhe kafshët janë të adaptuara për të jetuar në kushte të vështira. Pyje të dendur, livadhe të gjelbra, lumenj kristal rrjedhin duke i dhënë peizazhit një bukuri të jashtëzakonshme.

Historia e kësaj zone është e pasur dhe misterioze. Ka shumë gjurmë dhe dëshmi të aktivitetit njerëzor që ka ndodhur këtu që nga kohërat e lashta. Hulumtuesit kanë zbuluar artefakte dhe gurë të lashtë që tregojnë për civilizime të vjetra që kanë jetuar dhe udhëhequr jetën në këto male.

Për vizitorët që vijnë në këto anë, një eksperiencë e mahnitshme është të udhëhiqen nëpër shtegtimet e natyrës, të shijojnë piknikët nën hijen e pemëve të gdhendura prej kohësh dhe të ndjehen njësh me natyrën. Ndërveprimi me këtë mjedis natyror të pazakontë është një përvojë që lë një ndikim të thellë në shpirtin e çdo vizitori.

Bjeshkët e Gramës dhe Parku Natyror Korab-Koritnik janë një dhuratë e veçantë e natyrës, një mrekulli që na fton të eksplorojmë dhe të kuptojmë bukurinë dhe pasurinë e mjedisit natyror.

Këto male të mrekullueshme dhe hijerënda janë vërtet një destinacion i pazakontë për aventurat natyrore.

/ata.gov.al