Qitro – Përfitimet Shëndetësore të Këtij Agrumi

13

Nuk është diçka e re që frutat përmbajnë shumë substanca të dobishme për trupat tanë.

Biologjikisht, qitro i përket familjes së bimëve Rutaceae. Ky frut është i shpërndarë në të gjithë botën dhe zakonisht mund të gjendet gjatë gjithë vitit.

Qitro është një nga frutat më të shëndetshme thjeshtë sepse përmban një larmi të mahnitshme të elementëve kryesorë ushqyes të cilët AgroWeb.org i ka renditur për ju më poshtë:

Përmban shumë Vitaminë C

Qitro përmban shumë vitaminë C, cila forcon imunitetin, si dhe ndihmon lëkurën të qëndrojë e butë dhe elastike.

Përveç vitaminës C, qitro përmban gjithashtu sasi të mjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve të tjera, të tilla si vitamina B, kaliumi, fosfori, magnezi dhe bakëri.

Gjithashtu, qitro përmban molekula antioksiduese dhe përbërje anti-inflamatore, që janë të dobishme për të mbrojtur trupin tuaj nga sëmundje të ndryshme .

Ul rrezikun e formimit të gurëve në veshka

Llojet e gurëve në veshka janë katër dhe ato formohen për arsye dhe shkaqe të ndryshme.

Një lloj guri është ai që shkaktohet nga nivele të ulëta të citratit në urinë. Frutat si qitro mund të rrisin nivelin e citratit në trup, duke ulur kështu rrezikun e zhvillimit të këtij lloj guri në veshka.

Për më tepër, studimet në Shtetet e Bashkuara zbuluan gjithashtu se rreziku i gurëve në veshka është më i zakonshëm tek individët që konsumojnë më pak fruta.

Mund të luftojë kancerin

Studime të ndryshme kanë zbuluar se konsumi i qitrove shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të kancerit, të tilla si kanceri i ezofagut, kanceri i stomakut, kanceri i gjirit dhe kanceri i pankreasit

Një nga përbërësit e qitros, që besohet të jetë në gjendje të luftojë kancerin, janë përbërjet flavonoide.

Disa lloje të përbërjeve flavonoide gjithashtu mund të veprojnë si molekula antioksiduese, të cilat luajnë një rol për të luftuar radikalet e lira që shkaktojnë sëmundje të ndryshme.

E bën zemrën tuaj më të shëndetshme

Përmbajtja e fibrave të tretshme dhe flavonoideve tek agrumet si qitro, mund të ulë nivelet e kolesterolit të keq (LDL) dhe të rrisë nivelet e kolesterolit të mirë (HDL).

Përmirëson e funksionimin e trurit në mënyrë të natyrshme

Për të mbrojtur trurin, përmbajtja e flavonoideve tek agrumet luan rolin të rëndësishëm.

Për shembull, flavonoidët mund të ulin rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative, të tilla si sëmundja Alzheimer dhe Parkinson.

/agroweb.org