BE jep deri në 100 mijë euro për gratë shkencëtare, në listë edhe Shqipëria

12
Scientist using a microscope

Komisioni Europian, në kuadër të nisjes së edicionit të shtatë të Çmimeve të BE-së për Gratë inovatore, në fusha shkenocre, ka bërë me dije se ka shpallur konkursin nga e cila do të akordohen tre financime prej 100 mijë euro për gratë në shkencë dhe inovacion.Ky program, i mbështetur nga Horizon 2020, i drejtohet të gjithë grave në Europë si dhe vendet që përfitojnë nga Horizon 2020, sikurse Shqipëria.

KE thekson se përmes këtij programi, synohet të frymëzojë gjeneratën e ardhshme për të ndjekur hapat e tyre.

Evropës i duhen më shumë novatorë për të qëndruar konkurrues në dekadat e ardhshme dhe për të nxitur rritjen ekonomike. Gratë janë të nënpërfaqësuara në drejtim të krijimit të ndërmarrjeve inovative. Ky është një potencial i papërdorur për Evropën, e cila duhet të zgjedhë të gjitha burimet e disponueshme për të mbetur konkurrues dhe të gjejë zgjidhje për sfidat shoqërore. Kjo është arsyeja pse Komisioni krijoi një Program për Gratë Inovatore në 2011 për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për këtë çështje dhe për të inkurajuar gratënovatore, që të shfrytëzojnë mundësitë tregtare dhe të biznesit dhe të bëhen ndërmarrëse të suksesshme.

Tre “Gratë Inovatore” do të marrin secila nga 100 mijë euro dhe 50 mijë euro të tjera do t’i jepen një risie të shpallur nga aplikantët, që mund të jetë një sipërmarrëse e jashtëzakonshme në fillim të karrierës së saj.

“Paragjykimet gjinore dhe stereotipet, si dhe mungesa e modeleve të dukshme të roleve, vazhdojnë t’i mbajnë vajzat dhe gratë larg karrierës së shkencës dhe teknologjisë. Duhet të bëjmë shumë më tepër për t’i dhënë dukshmëri grave evropiane që kanë dhënë kontributet kryesore për shkencën, kërkimin shkencor, inovacionin dhe më gjerë. Programi i BE-së për Inovatorët e Grave shpërblen talentin dhe kontribuon në krijimin e një Evrope gjithëpërfshirëse dhe fuqizuese.”- bëri me dije Mariya Gabriel, Komisioneri për Inovacion, Kërkim, Kulturë, Edukim dhe Rini.

Konkursi është i hapur për gratë në të gjithë BE dhe vendet e lidhura me Horizon 2020 të cilët kanë themeluar ose bashkë-themeluar një kompani ekzistuese dhe aktive para 1 janarit 2018. KE bën me dije se, afati i fundit për aplikime është 21 Prilli 2020. Një juri e ekspertëve të pavarur do të vlerësojë dhe përzgjedhë katër fituesit, të cilët do të shpallen në gjysmën e dytë të vitit.