Blogerja e huaj që jeton në Shqipëri: Berati, shtëpia ime e preferuar

208

Qyteti i Beratit është i vendosur në pjesën qendrore / jugore të vendit, 70 km nga Gjirokastra, 70 km nga Korça dhe 70 nga Tirana. Ai ndodhet në mes të maleve dhe kodrave mbresëlënëse, ku më i gjati dhe i madhi është Mali Tomorri që arrin një lartësi prej 2417 dhe që përfshin një Park Kombëtar të Madh.

Kështu e nis shkrimin e saj një blogere udhëtimesh angleze, autorja e “The Balkanista”, e cila jeton prej vitesh në Tiranë.

Parku është i njohur për florën dhe faunën e ndryshme dhe është shtëpia e disa llojeve të rrezikuara, si arinjtë, ujqërit dhe shqiponjat.

Mali i Tomorrit është gjithashtu shtëpia e legjendës së Baba Tomorit, një gjigant i vjetër me një mjekër të gjatë e të bardhë, i cili shoqërohej në çdo kohë nga katër shqiponja femra.

Qyteti u caktua si një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 2008 dhe gëzon një stil unik arkitekture me ndikime nga një varg civilizimesh që kanë qenë të gjithë një pjesë e historisë shqiptare.

Ai ka shkuar edhe me emra të tillë si Qyteti i dy mijë hapave, Antipatrea, Bargul, Albanorum Oppidum, Qyteti i një mbi një dirtareve dhe Pulheriopolis mbi historinë e tij të gjatë.

Gjeografikisht, pjesa më e madhe e qytetit gjendet në një fushë dhe përbëhet nga tre pjesë: Kalaja (kodra e kështjellës), Gorica (në bregun e majtë të lumit Osum) dhe Mangalem (në këmbët e Kalasë).

Lumi që ndan shtëpitë ka prerë një grykë prej 915 metrash dhe vetë lumi thuhet se është shkaktuar nga lotët e Baba Tomorit.

Jeta kaekzistuar brenda dhe rreth Beratit për mbi 2400 vjet dhe gjatë kësaj kohe ka tërhequr të gjitha mënyrat e njerëzve interesantë; shkrimtarë dhe piktorë si xhaxhai im i madh Edward Lear, një komunitet i lulëzuar hebre, perandorë, piktori i famshëm Onufri, Lord Byron dhe Edith Durham. Ishte edhe vendi i lindjes së Tolomeo Lagosi, biri i Filipit të Maqedonisë dhe krijuesi i dinastisë Tolomen në Egjipt.

Kështjella që shikon mbi qytet ka themelet ilire, por gjatë viteve ka kaluar në zgjerime dhe modifikime të rëndësishme nga romakët, bizantinët dhe osmanët.

Që nga shekulli i 13-të përfshin kishat bizantine, xhamitë osmane dhe ishte një herë në shtëpi për shumicën e banorëve të qyteteve.

Berati është gjithashtu shtëpia e një kështjelle të dytë, kështjellës më të vogël të Goricës që ndodhet në anën tjetër të lumit. Ajo u ndërtua jo vetëm për të krijuar mbrojtje shtesë për qytetin, por edhe për qëllime estetike për ta bërë kodrën të duket si mbretëreshë me kurora të bardha në majë të kokave, të formuara nga muret e bardha të fortesave.

Një fermer ruan delet e tij në brigjet e lumit, fëmijët luajnë dhe banorët ulen duke pirë kafe ose duke ngrënë lart e poshtë shëtitores, duke folur e qeshur me miqtë. Berati është një vend me pamje të bukur dhe me histori të dukshme në ajër, është vendi i përsosur për të kaluar një fundjavë.

Ushqimi këtu është i shkëlqyeshëm – kryesisht i bazuar në mish dhe pak më i zhdërvjellët dhe më i rëndë se sa homologët e tij bregdetarë.

Nëse nuk e keni vizituar ende Beratin, atëherë ju duhet vërtet ta bëni. Duke u njohur me historinë dhe duke parë pamje të mrekullueshme, gurë arkitekturorë, vendas miqësorë, kulturë dhe sigurisht shumë gjëra të këndshme për të ngrënë dhe pirë, është duke u bërë shpejt një nga vendet e mia të preferuara në Shqipëri!

Historic city of Berat in Albania, World Heritage Site by UNESCO