Dita Botërore e Arsimit/ Në të gjitha shkollat nis konkursi kombëtar për gjuhën shqipe

6

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 24 janarin si ditën ndërkombëtare të arsimit, si një mënyrë për të sjell në vëmendje rëndësinë që ka arsimi për zhvillimin e kombeve. Një e drejtë që nuk duhet cënohet dhe duhet të jetë gjithëpërfshirëse. Në Shqipëri, kjo ditë u kremtua duke vlerësuar se arsimi cilësor nis së pari nga mbrojtja e gjuhës shqipe.

“Sot në ditën e arsimit do të ndërmarrim një nismë për të gjitha shkollat me krijimin e konkursit kombëtar për gjuhën shqipe për ta përforcuar atë brez pas brezi”, tha ministria e Arsimit.

Gjuha shqipe është e kërcënuar nga mosnjohja e rregullave të drejtshkrimit si dhe përdorimi me tepri i fjalëve të huaja, e kjo çështje në kongresin e arsimit të zhvilluar në 2022, u cilësua emergjente.

Ndërkohë që ministria e Arsimit po shqyrton disa propozime të gjuhëtarëve për shtimin e orëve mësimore për gjuhën shqipe në gjimnaz, ndarjen e provimit të maturës gjuhë letërsi më vete, përfshirjen e gjuhës shqipe në universitete si dhe hartimin e një testi sipas nivelit gjuhësor si kriter edhe për punësimin e administratës publike.