“Java e Evropës”, zhvillohet panairi “Xhubleta Fest” në Shkodër

0

Xhubleta, një nga elementet identifikuese tipike të veshjes së grave shqiptare, posaçërisht të Malësisë së Veriut, tanimë është pasuri e deklaruar e mbarë njerëzimit, nën mbrojtjen e UNESCO-s.

Në kuadër të “Javës së Evropës 2023”, në qytetin e Shkodrës u zhvillua panairi “Xhubleta Fest”.

Pjesëmarrësit në këtë panair u mahnitën nga kjo veshje artizanale që si emblemë kryesore ka shqiponjën, si dhe simbole të tjera që paraqesin lidhjet me fenë katolike dhe besimin tek Zoti.

Gratë artizane të zonës, ambasadorët e rinj evropianë dhe nxënës nga shkollat profesionale të qytetit dëshmuan hapat e ndryshëm në përgatitjen e xhubletës dhe folën për ruajtjen e këtij artifakti të rëndësishëm kulturor.

Më pas, vallja e këndshme e Ansamblit Popullor të Shkodrës shfaqi talentin dhe pasionin e artistëve vendas.

Për të përmbyllur këtë ditë të jashtëzakonshme, të rinjtë pjesëmarrës pedaluan në shtegun piktoresk nga Shkodra në Shirokë, duke promovuar lumenjtë e pastër dhe ruajtjen e natyrës së egër.

Xhubleta shqiptare katërmijëvjeçare u pranua në 28 nëntor të vitit të kaluar në listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale nën mbrojtjen e UNESCO-s. Veshja simbol e trashëgimisë tonë është tashmë pasuri e gjithë njerëzimit.

Xhubleta njihet si veshje tradicionale e grave të Malësisë. Dosja e dijebërjes artizanale të xhubletës u dorëzua në UNESCO vitin e kaluar, për shkak se veshja tradicionale unike po rrezikonte të humbiste.

Xhubleta është një veshje e punuar me dorë, e veshur nga gratë dhe vajzat në Shqipërinë e Veriut, e karakterizuar nga forma e saj e valëzuar e ziles.

/ata.gov.al