Jepet çmimi Nobel në Fizikë, ja zbulimi i tre shkencëtarëve fitues

16

Tre shkencëtarë kanë fituar çmimin Nobel 2020 në fizikë për punën e tyre në formimin e vrimave të zeza dhe zbulimin e një vrime të zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë.

Roger Penrose, Reinhard Genzel dhe Andrea Ghez së bashku fituan çmimin e 114 të Nobelit në fizikë.

Çmimi, i njoftuar të martën, paraqitet nga Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave dhe ka një vlerë prej 10 milion korona Suedeze (870,000 £), e cila do të ndahet midis fituesve, me gjysmën që shkon te Penrose dhe gjysma tjetër që do të ndahet midis Genzel dhe Ghez.

Penrose, një fizikan britanik me seli në Universitetin e Oksfordit, fitoi pjesën e tij të çmimit për përdorimin e mjeteve matematikore për të provuar se formimi i vrimave të zeza parashikohet nga teoria e përgjithshme e relativitetit të Ajnshtajnit.

Genzel dhe Ghez, të cilët janë përkatësisht gjermanë dhe amerikanë, u nderuan për punën e tyre në të cilën ata kthyen teleskopët në galaktikën tonë dhe zbuluan se ekziston një vrimë e zezë supermasive në qendër të Rrugës së Qumështit.