Keni “smartphone” të thyer ose të vjetër? Mund ta bëni (gati) si të ri, ja 7 këshilla

158

Nga përditësimi i sistemit dhe i aplikacioneve, pastrimi i kujtesës, deri te pajisja e restaurimit të plotë. Dhe për dëmtime estetike ju mund të përdorni mbrojtëse ‘cover’-i

“Smartphone” i vjetruar shumë dhe çfarë duhet të bëni? Nëse kemi një “smartphone” për një kohë të gjatë, mund të fillojmë të përjetojmë probleme tepër të bezdisshme, nëse është e ashtuquajtura vjetërsi e planifikuar ose koha e nevojshme për zëvendësim. Bateria shkarkohet shpejt, ka hapësirë të vogël në kujtesë, aplikime jo të pajtueshme dhe mungesë rrjedhshmërie në aktivitetet normale që ndodhin çdo ditë, duke e bërë të vështirë të përdorësh këtë pajisje. Një pajisje mesatare ose më e lartë zakonisht ka një cikël jetësor të performancës maksimale që zgjat rreth 4 vjet dhe sigurisht do të tregojë shenjat e para të plakjes. A mund t’i zgjidhim këto probleme dhe të “restaurojmë” një “smartphone” të vjetruar?

Nëse jeni në këtë situatë përpiquni të ndiqni sugjerimet në këtë udhëzues dhe do të vini re përmirësime, jo vetëm në performancë.

Sistemi operativ

Duke përdorur një version të vjetruar të sistemit operativ, qoftë iOS apo Android, ekspozon stabilitetin dhe sigurinë si dhe është e rrezikshme për parandalimin e ekzekutimit korrekt të aplikacioneve të fundit. Një nga hapat paraprakë për të optimizuar një pajisje të vjetër është të kontrolloni për përditësimet e reja në dispozicion.

Për të kontrolluar për një version të iOS që ende nuk është i instaluar, hapni cilësimet e iPhone dhe shkoni te Të përgjithshmet – Përditësimi i softuerit: nëse pajisja është e lidhur në mënyrë korrekte me një rrjet pa wireless, do të duhet disa sekonda për të ditur nëse ka një përditësim që pret të instalohet. Duke prekur Shkarko dhe instalo, do të fillojmë të përditësojmë.

Në pajisjet Android procedura paraqet disa dallime në bazë të markës. Në përgjithësi shkojmë te Settings, pastaj shkojmë te Device Info dhe më në fund Updates Software: nëse ka një version të ri, e shkarkojmë dhe e instalojmë atë. Para përditësimit të sistemit operativ, gjithmonë është e këshillueshme që të bëni një kopje të plotë të të gjitha të dhënave të ruajtura në “smartphone”; gjithashtu mos harroni të lini pajisjen në karikim gjatë azhurnimit dhe mos e ndërprisni atë për ndonjë arsye.

Aplikimet

Ç’instaloni aplikacionet e padobishme dhe përditësoni pjesën tjetër me versionet e fundit të lëshuara: kështu si për sistemin operativ, edhe aplikacionet e përditësuara ndikojnë në performancën e pajisjes.

Për të çinstaluar një aplikacion në iOS, vendosni një gisht në ikonën e një aplikacioni dhe prekni “X” që shfaqet në pjesën e sipërme të majtë pas disa sekondash; nëse keni një telefon Android, mbani presionin mbi një ikonë të aplikacionit dhe tërhiqeni atë në artikullin Uninstall që shfaqet në krye. Duke hequr elementet e padobishme, ne vazhdojmë të përditësojmë aplikacionet e mbetura që mund të kandidoni në iPhone duke hapur dyqanin e App, duke shtypur skedën Updates dhe duke zgjedhur artikullin blu Update all; në “smartphone” Android, nisim me Play Store dhe pastaj hyjmë në menynë duke trokitur ikonën me tre vija vertikale që shfaqen në pjesën e sipërme të majtë: zgjedhim aplikacionet e mia dhe fillojmë shkarkimin e të gjitha përditësimeve në dispozicion duke prekur butonin e gjelbër Update all.

Hapësira e magazinimit

Duke zgjedhur aplikacionet për të mbajtur në pajisje, ne do të kemi kryer pjesërisht aktivitetin e zbrazjes së kujtesës nga skedarët e padobishëm. Ne kontrollojmë seksionet e përdorimit ose kujtesës se sa hapësirë është akoma në dispozicion në kujtesën e telefonit dhe cilat lloje të skedarëve po zënë hapësirë.

Fotografitë, videot, të dhënat e navigimit, aplikacionet, mesazhet dhe mesazhet zanore të WhatsApp, rriten vazhdimisht kur përdorim pajisjen për aktivitetet e përditshme: nëse nuk e kemi rivendosur “smartphone”, është e lehtë të gjesh kujtesën e ngopur dhe një telefon të ngadalshëm për të luajtur operacionet.

Përpiquni me durim, hiqni përmbajtjen e panevojshme nga pajisja juaj, si fotot ose videot me cilësi të ulët, pastroni historinë tuaj të shfletuesit dhe fshini bisedat WhatsApp që nuk na interesojnë. Një gjë e mirë është të lini vazhdimisht të lirë 20% të kujtesës totale të instaluar.

Rivendos pajisjen

Një zgjidhje drastike, por efektive për të shpejtuar një “smartphone” është që të kryeni një rivendosje të fabrikës, në terma IT, formatimin dhe riinstalimin e sistemit operativ. Duke kryer një rivendosje të plotë, cilësimet do të rivendosen dhe do të hiqen të gjitha të dhënat e ruajtura: sistemi operativ i “smartphone”-it do të jetë i pastër, siç e kemi konfiguruar për herë të parë pas blerjes së tij.

Për të inicializuar një iPhone, shkoni te Settings – General – Restore dhe përfundoni operacionin duke zgjedhur “Initialize content and settings”. Me Android, në mënyrë të ngjashme, hapim Settings dhe pastaj shkojmë te “Backup and Restore” dhe më në fund Restore Factory Data (ose Reset Device), dhe pastaj konfirmojmë fshirjen e të dhënave për të finalizuar operacionin.

Edhe në këtë rast, kopjimi është një operacion themelor për t’u kryer përpara se të bëhet rivendosja në mënyrë që të shmangen humbjet e pakthyeshme të galerisë, shënimeve, kontakteve, kalendarëve dhe të gjitha të dhënave të ruajtura në “smartphone”.

Bateria

Komponenti i një “smartphone” që tenton të përkeqësohet më shpejt dhe pa rrugëdalje, është bateria. Në varësi të përdorimit që bëjmë, autonomia e telefonit mund të ulet pak a shumë shpejt, derisa të arrijë një kohëzgjatje shumë të shkurtër kur ka nevojë për një zëvendësim.

Një bateri e përdorur nga më shumë se dy vjet me siguri duhet të zëvendësohet nëse “smartphone” juaj nuk arrin në fund të ditës me një karikim minimal të mbetur, por për t’i vlerësuar këto të dhëna me saktësi, mund të përfitojmë nga funksioni i gjendjes së baterisë në seksionin Settings – Battery të iPhone që tregon qartë përqindjen e kapacitetit maksimal të baterisë së instaluar në pajisje. Edhe me Android mund të bëjmë një matje të ngjashme duke shkarkuar aplikacionin falas AccuBattery të disponueshëm në dyqanin Play: pas fillimit, një tregues në ekranin kryesor do të na tregojë statusin e kapacitetit. Një bateri me një kapacitet të mbetur maksimal prej më pak se 60% duhet të zëvendësohet shpejt

Ekrani

Nëse performancat e përmirësuara nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar dëshirën për të ndryshuar “smartphone”, duhet të hedhim një vështrim në pamjen estetike të pajisjes: të lundrosh në internet ose të shikosh një video, duke u penguar nga krisjet dhe dëmtimet në ekran, nuk është fare e këndshme.

Nëse ato që e shkatërrojnë estetikën janë vetëm disa gërvishtje të vogla ose një zbutje e lehtë e xhamit, mënyra më e mirë për të rregulluar këtë siklet përfshin aplikimin e një xhami të mbrojtur, të cilën ne mund të blejmë me disa euro. Duke siguruar që ne të gjejmë formatin e duhur për telefonin që posedojmë, pastrojmë me kujdes sipërfaqen e ekranit dhe aplikojmë mbrojtjen, duke u siguruar që të ndreqim me saktësi vijat e qelqit me sensorin e kamerës së përparme, sensorët dhe ndoshta tastin Home, nëse përdorim një iPhone të vjetër.

Trupi

Dhe së fundi, prekja përfundimtare është në zarfin që përmban të gjitha komponentët e “smartphone”-it: trupi. E ekspozuar vazhdimisht ndaj goditjeve, objekteve të hapura dhe motit të keq, pavarësisht se është ndërtuar me materiale të qëndrueshme, krijon shenja të dukshme, sidomos nëse nuk përdorim mbrojtës.

Duke shmangur produktet anti-zero që shpesh mund të lyejnë ose njollosin pajisjen, e pastrojmë me një letër të lagur që përdorim për ekranet LCD dhe fshehim papërsosmëritë me dy zgjidhje të ndryshme: një shtresë ngjitëse ose një mbulesë. Ka shumë lloje ngjitësish në treg për të mbuluar “smartphone”, duke u dhënë atyre një pamje krejt tjetër: fibër karboni, dru, efekt metali ose njerëz të famshëm, ka kaq shumë për të gjitha shijet; ato janë një zgjidhje e përshtatshme, sepse nuk ndryshojnë madhësinë dhe masën e pajisjes në një mënyrë të qartë, por për fat të keq trashësia e reduktuar nuk garanton mbrojtje në rast të rënies së dhunshme.

Nga ana tjetër, kapakët, të disponueshëm në shumë modele dhe materiale, mund të mbulojnë dëmtimin e trupit dhe ta mbrojnë atë nga goditjet shumë mirë: ne mund të zgjedhim një zgjidhje transparente që do të ishte e shkëlqyeshme për t’i dhënë dritë një trupi të errët.