Këto ushqime nuk duhet t’i lini në frigorifer. Çfarë duhet të dini

122

Të gjithë e dimë se frigoriferi ruan ushqimin që blejmë, por jo të gjitha ushqimet sigurohen për ruajtje në një vend të freskët.

Cilat ushqime nuk duhet t’i ruani në një vend të freskët?

Perime

Lëkura e specit humbet pastërtinë e saj kur ruhet në një vend të freskët.

Trangujt – Shumë njerëz gabojnë të vendosin trangullin në frigorifer pasi ai do të bëhet me ujë.

Qepë dhe hudhër – Nëse vëreni që qepa që lini në frigorifer bëhet e butë dhe mban lagështi në mes, është koha ta ruani në temperaturën e dhomës, transmeton KosovaPress.

Patatet – Ruhet më së miri në një qese letre.

Domatet janë më të shijshmet kur ruhen në temperaturën e dhomës. Ato humbin aromën nëse ruhen në frigorifer. Por edhe në temperaturën e dhomës nuk mund të zgjasë më shumë se disa ditë.

Fruta

Avokado – Më e mira dhe më e shpejta do të piqen në temperaturën e dhomës.

Bananet – Ato kanë nevojë për një temperaturë të ngrohtë të pjekur.

Manaferrat – Ka më shumë të ngjarë të qëndrojë e freskët nëse ruhet në temperaturën e dhomës pasi lagështia nga frigoriferi do ta shkatërrojë atë. Rekomandohet gjithashtu që ta lani para se të vendosni ta konsumoni.

Frutat e agrumeve – Është më mirë ta mbani në banakun e kuzhinës, dhe sigurohuni që të hiqni qafe frutat që kanë marrë myk, pasi përhapet shumë shpejt te frutat e tjerë të shëndetshëm.

Shalqiri – Duhet të ruhet jashtë frigoriferit nëse po flasim për një që ende nuk është hapur ose copëtuar.

Mollë – Mund t’i lini në banakun e kuzhinës për një javë, nëse jo dy.

Vaj, salcë dhe erëza

Vaji i ullirit – Duhet të ruhet në një vend të freskët dhe të errët, por jo në frigorifer për të mos lejuar që ai të bëhet i ngurtë.

Borzilok – Mbahet më së miri në temperaturën e dhomës ndërsa rrjedh janë zhytur në ujë.

Salcë e nxehtë – Përmban uthull, kështu që mos e ruani në frigorifer.

Vetëm salcat që përmbajnë aditivë kremozë dhe qumështi duhet të mbahen në frigorifer.

Salcë soje – për shkak të fermentimit, ajo nuk duhet të jetë në frigorifer. Mund të qëndrojë në kuzhinë deri në një vit.

Ushqimet e tjera

Mjalti – Mund ta ruani kudo që dëshironi.

Gjalpi i kikirikut – Mund të ruhet jashtë frigoriferit deri në tre muaj.

Arra – Më së miri nëse i ruani në një qese hermetike në një vend që nuk është as shumë i ngrohtë, as shumë i ftohtë.

Buka – Mbajtja e saj në frigorifer vetëm sa do të përshpejtojë shijen e saj “të zhveshjes”.

Çokollata – Kur të hapet, ajo zakonisht zhduket menjëherë, por nëse nuk ndodh kështu, mos e ruani në frigorifer pasi vetëm se do të ruajë shijen dhe strukturën e saj në temperaturën e dhomës.

Peshk i konservuar – Mund ta mbani jashtë derisa të mos e hapni.