”La Bougie du Sapeur” gazeta që del vetëm ditën e vitit të brishtë!

0

E vetmja gazetë në botë që del një herë në katër vjet, ka dalë sërish sot në kioska në Francë me publikimin e një numri të ri, sipas BBC.

E veçanta e tabloidit prej 20 faqesh është se ai del vetëm më 29 shkurt – pra në vitin e  brishtë.

Botimi i parë ishte në vitin 1980 dhe ky është numri 12.

I konceptuar nga një grup miqsh që “dëshironin të qeshin”, ”La Bougie du Sapeur” ka një printim prej 200 000 kopjesh.

Çmimi është 4,90 euro.

”Pasi numri i parë u shit brenda dy ditësh, shitëset e gazetave po kërkonin më shumë kopje – kështu që ne thamë mirë, por vetëm pas katër vitesh!”, thotë redaktori Jean d’Indy.

“Gazeta publikohet ende nga disa miq. Ne takohemi në një bar dhe hedhim idetë rreth pijeve. Ne argëtohemi shumë, dhe nëse lexuesi e bën gjithashtu, kjo është qershia mbi tortë”, thekson ai.

Duke e stiluar veten si antipolitikisht korrekte, ”La Bougie” është e organizuar si një gazetë e rregullt, me seksione mbi politikën, sportin, çështjet ndërkombëtare, artet, enigmat dhe thashethemet e njerëzve të famshëm.

”Ne bëjmë humor francez dhe nuk përkthehet në gjuhë të tjera”, thotë d’Indy.

Në faqet ndërkombëtare, ka një pjesë të shkurtër që kujton francezët se kush ishte më i “harruari” i kryeministrave moderne britanike – Liz Truss.

Dhe në sport, redaktorët rekomandojnë krijimin e një çmimi ”Winston Churchill” për personin e parë që do të eliminohet në Lojërat Olimpike.

Kjo mbi bazën se motoja e Churchillit ishte ”Jo sport”.

”La Bougie du Sapeur” është emëruar sipas një prej figurave më të hershme të filmave vizatimorë në Francë, Le Sapeur Camembert.

Ai ishte një ushtar i thjeshtë që u shfaq në vizatime komike për jetën në ushtri në vitet 1890.

Gazeta nuk shfaqet në internet dhe mund të blihet vetëm në shitëset e gazetave dhe kioskat e gazetave.

/ata.gov.al