Luleshtrydhet, ja 7 përfitimet e jashtëzakonshme për shëndetin

112

Qofshin të freskëta apo të ngrira, luleshtrydhet kanë vlera të mëdha ushqyese për trupin tonë.

Ato jo vetëm që përdoren si lëng, verë dhe frut, ato janë gjithashtu një ushqim fantastik. Të pasura me lëndë ushqyese dhe të mbushura me antioksidantë (si vitamina C), përfitimet e luleshtrydheve janë të pafundme, dhe disa madje do t’ju surprizojnë, siç është edhe parandalimi i rrudhave.

Ja disa nga përfitimet e luleshtrydheve:

1. Nxit imunitetin tuaj

Luleshtrydhet janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C. Vitamina C është një forcues i mirënjohur i imunitetit, si dhe një antioksidant i fuqishëm dhe me veprim të shpejtë.

2. Ruani shikimin tuaj të shëndetshëm

Karakteristikat antioksiduese në luleshtrydhe gjithashtu mund të ndihmojnë për të parandaluar kataraktet (bllokimin e thjerrëzave të syrit) të cilat mund të çojnë në verbëri në moshën më të vjetër. Sytë tanë kërkojnë vitaminë C për t’i mbrojtur ata nga ekspozimi ndaj radikalëve të lirë nga rrezet UV të rrepta të diellit, të cilat mund të dëmtojnë proteinën në lente. Vitamina C gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në forcimin e kornesë dhe retinës së syrit.

3. Parandalon kancerin

Vitamina C është një nga antioksidantët që mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit, pasi një sistem imunitar i shëndetshëm është mbrojtja më e mirë e trupit. Një fitokimik i quajtur acidi ellagik  i gjetur edhe në luleshtrydhe është një tjetër parandalues. Luleshtrydhet përmbajnë gjithashtu antioksidantë lutein dhe zeathancins. Antioksidantët janë pastrues të radikalëve të lirë dhe neutralizojnë efektin potencialisht negativ që mund të kenë ato në qelizat tona.

4. Parandalon rrudhat

Fuqia e vitaminës C në luleshtrydhe vazhdon, pasi është jetike për prodhimin e kolagjenit, i cili ndihmon për të përmirësuar elasticitetin dhe rezistencën e lëkurës. Meqenëse ne humbim kolagjenin ndërsa plakemi, ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë C mund të rezultojë në një lëkurë më të shëndetshme, me pamje më të re. Por vitamina C nuk është e vetmja luftëtar i rrudhave që shfaqet në këtë frut. Studiuesit në Universitetin Hallym në Republikën e Koresë arritën në përfundimin se acidi ellagik parandalonte dukshëm shkatërrimin e kolagjenit dhe përgjigjen inflamatore, dy faktorë kryesorë në zhvillimin e rrudhave në qelizat e lëkurës njerëzore, pas ekspozimit të vazhdueshëm ndaj rrezeve UV-B që dëmtojnë lëkurën.

5. Ulja e inflamacionit 

Antioksidantët dhe fitokimikatet që gjenden në luleshtrydhe gjithashtu mund të ndihmojnë për të zvogëluar inflamacionin e nyjeve, të cilat mund të shkaktojnë artrit dhe gjithashtu mund të çojnë në sëmundje të zemrës. Një studim i kryer nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard tregon se gratë që hanë 16 ose më shumë luleshtrydhe në javë kanë 14 përqind më pak të ngjarë të kenë nivele të ngritura të proteinës C reaktive (CRP) një tregues i inflamacionit në trup.

6. Rregullon presionin e gjakut

Kaliumi është një lëndë ushqyese tjetër e shëndetshme e zemrës, dhe me 134 mg për shërbim, luleshtrydhet konsiderohen një “burim i mesëm”. Kaliumi mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut dhe madje mund të ndihmojë në uljen e presionit të lartë të gjakut duke vepruar si një tampon kundër efekteve negative të natriumit. Falë ndikimit të tyre në uljen e LDL, inflamacionit dhe presionit të lartë të gjakut, këto përfitime të luleshtrydheve kanë fituar frutin e vogël titullin si një nga frutat më të shëndetshëm për zemrën që mund të hani.

7. Ndihmon në menaxhimin e peshës

Mbajtja e një peshe të shëndetshme është një nga mbrojtjet më të mira kundër diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës, për të mos përmendur thjesht e mirë për mirëqenien tuaj të përgjithshme. Luleshtrydhet përmbajnë sheqerna natyralë, megjithëse sheqernat totale janë mjaft të ulëta me 4 gram për servirje dhe përmbajtja totale e karbohidrateve është ekuivalente me më pak se gjysmë fete buke.