PO.al

Muzeu Kombëtar, ekspozohen kostumet shekullore të Strugës

Dy kostume tradicionale të zonës së Strugës janë tashmë pjesë e koleksionit të Muzeut Historik Kombëtar, një dhuratë bujare kjo nga shkrimtarja Sadije Veseli, e cila prej kohësh jeton në Amerikë, por që origjinën e ka nga Struga, prej nga edhe vijnë këto dy kostume.

Njëra nga dy veshjet është një kostum popullor tradicional i gjyshes, që përmban dimijet, brezin, përparësen, shaminë dhe është më shumë se 1 shekullor, i gjithi i punuar me dorë në veg.

Ndërsa kostumi i dytë është më i ri. Ai i përket nuseve strugane të viteve ‘70-‘80 dhe përmban dimijet, brezin, këmishën e punuar me grep, shaminë ku bien në sy detajet e punuara me dorë.

Drejtuesi i Muzeut fton të gjithë ata që kanë materiale etnografike, t’ia dhurojnë Muzeut Historik Kombëtar, ku jo vetëm do të ekspozohen, por do të bëhen kësisoj, edhe pjesë e historisë së kombit shqiptar.

Burimi: Top Channel

Exit mobile version