Niset treni i parë me hidrogjen

177

Treni i parë me hidrogjen në botë është nisur nga stacioni në Gjermani. Shërbimi i parë në botë i trenave me hidrogjen filloi të funksionojë në Gjermani të dielën e 16 shtatorit.

Treni i ri mund të arrijë të udhëtojë deri në 1 mijë kilometra me vetëm një serbator me hidrogjen, duke arritur shpejtësinë 140 km/h. Qelizat e karburantit të hidrogjenit gjenerojnë energji duke kombinuarhidrogjenin dhe oksigjenin dhe produkti i vetëm i tyre është ujë. Kjo i bën qelizat një burim premtues energjie që ka zero emëtime dhe shumë pak zhurmë.

Megjithëse mbeten të shtrenjta, qelizat e karburantit të hidrogjenit kanë avantazh më shumë se bateritë.

Ministrat e BE debatuan potencialin e ardhshëm të karburantit të pastër në një samit joformal në Austri këtë javë. Hidrogjeni si një zgjidhje për problemet e vazhdueshme të ruajtjes së energjisë. Gjermania është një nga pionierët në përdorimin e teknologjive “pushtet për gazin” dhe “pushtet ndaj hidrogjenit”.