Përfitojnë 200 kompani, BE jep 25 milionë euro për SME-të shqiptare

31

Fondi Europian i Investimeve (EIF) dhe Alpha Bank Albania kanë nënshkruar një marrëveshje 25 milionë Euro për financimin e SME-ve shqiptare, si pjesë e programit të BE-së për Garancinë e Kredisë COSME të BE që mbështet SME-të.

COSME është programi i BE-së për Konkurrencën e Ndërmarrjeve dhe Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme (SME) që funksionon nga viti 2014 deri në vitin 2020 me një buxhet të përgjithshëm prej 2.3 miliardë € dhe kjo është marrëveshja e parë e programit COSME që nënshkruhet në Shqipëri.

Sipas kësaj marrëveshje, nga 1 tetori 2019 do të japen kredi për SME-të shqiptare me kolateral të kufizuar në dispozicion, me mbështetjen e garancive COSME. Pritet që afro 200 biznese të përfitojnë nga financimi i ri, me kërkesa të ulura të kolateralit, në kushte më të favorshme.

“Bizneset e vogla dhe të mesme kanë nevojë për qasje më të mirë në financa për të krijuar vende pune, rritje dhe kthimin e ideve të tyre në projekte konkrete. Shqipëria tani është vendi i 32-të ku kompanitë e vogla dhe të mesme mund të kenë qasje në financimin e borxhit të garantuar nga BE dhe unë jam shumë e lumtur që shoh se më shumë se 200 kompani shqiptare tani do të përfitojnë nga një qasje më e mirë në financa falë BE-së. Në përgjithësi, garancitë e kredisë COSME sigurojnë mbi 25 miliardë euro financim për më shumë se 450,000 SME-të Europiane.” –tha komisioneria për Tregun e Brendshëm, Industrinë, Sipërmarrjet dhe SME-të, Elżbieta Bieńkowska.

“EIF është e lumtur që po nënshkruan marrëveshjen e parë të garancisë COSME në Shqipëri. Mbështetja e bizneseve të vogla dhe krijimi i vendeve të punës qëndron në zemër të strategjisë së EIF dhe ne kemi besim se kjo transaksion i ri do të kontribuojë në rritjen e makinës në Shqipëri ” – tha Pier Luigi Gilibert, Shefi Ekzekutiv i EIF.