Reportazhi gjerman: Ju prezantojmë me tokën e shqiponjave, Shqipërinë magjike

158

Shqipëria quhet edhe “toka e shqiponjave”. Ajo është e rrethuar nga male të larta të mbuluara me pyje të dendur dhe për shqiponjën e artë, është vendi ideal për të fjetur. Kjo konstatohet në dokumentarin më të fundit të ‘Looks Film & TV Produktionen – Germania’, nga Cornelia Volk

Shqiponja e artë

Pyjet e harlisura që shtrihen përtej Alpet shqiptare janë sfera e shqiponjës së artë. Ashtu si një rojtar, shqiponja patrullon qiejt e pastër mbi dhe përtej majave shkëmbore larg dhe gjerë; nga pikëpamja e privilegjuar e saj, pamja është edhe më mbresëlënëse. Shqiponja është simboli kombëtar shqiptar dhe për këtë ajo quhet nga shqiptarët e banorëve të saj, vendi i shqiponjave.

Në “Bjeshkët e Namuna” – malet e mallkuara – shqiponja e artë duhet të kujdeset ndaj gjuetisë. Zakonisht, ata preferojnë të gjuajnë në tokë të hapur ku është më e lehtë të identifikohet preja e tyre: në sajë të aftësive të tyre pamore, në fakt, ata janë në gjendje të dallojnë një mi 100 metra larg. Territori i një shqiponje të artë mund të mbulojë 30 deri 90 kilometra katrorë, varësisht nga nevoja për ushqim.

Por Shqipëria nuk është vetëm vendi i shqiponjave mbretërore. Po të shkosh në jug, pranë burimit ‘Syri i Kalter’, ajri është i gjallë dhe natyra e gjitha është një jeshile e ndritshme. Lule të çdo lloji tërheqin flotën e fluturave të rralla; në Shqipëri ka një shumëllojshmëri të habitshme të habitateve, të cilat lejojnë florën dhe faunën të lulëzojnë. Jo çuditërisht, vendi ka 15 parqe kombëtare, duke mbuluar 7% të sipërfaqes totale.

Në kufirin me Greqinë, bukuria solemne e perëndeshës së Butrintit dominon një peizazh unik. Kudo ka gjurmë të historisë së trazuar të vendit: këtu grekët, romakët, bizantinët, venedikasit dhe osmanët mbretërojnë. Natyra e sotme i ka ndarë veprat e braktisura nga njeriu. Gurët e lashtë ofrojnë strehim për një numër të madh të krijesave të vogla. Sot, në Butrint, ku dikur muzikantët e lashtë performonin, janë amfibët që mbajnë koncerte.

Rrënojat e Butrintit janë shpallur Trashëgimë Botërore nga UNESCO. Që me kalimin e kohës ata janë bërë një strehë për shumë lloje të rralla, në vitin 2011 edhe arkeologjia është shpallur rezervë e mbrojtur natyrore.

Parku Kombëtar Hotove-Dangelli dhe Gjirokastër

Pemët e shumta kanë lulëzuar në park gjatë viteve: kjo zonë e mbrojtur pranë kufirit me Greqinë është plot me fusha dhe kullota, të cilat ofrojnë shumë ushqim gjatë gjithë vitit. Çifti i takon racës shqiptare dhe ka një origjinë arabe.

Në Argirocastro (Gjirokastër), kuajt përdoren ende për të transportuar objekte të rënda. Në fakt, midis zonave më të larta dhe më të ulëta të qytetit, ka një ndryshim në lartësi prej 300 metrash. Në vitin 2005, falë konglomeratit të shtëpive masive të shkëmbinjve, qendra historike u shpall një vend i Trashëgimisë Botërore.