Sportet që ju japin qetësi dhe humor të mirë

32

Sporti është një mjet shumë efektiv për të luftuar ankthin, pasi lëvizja ju ndihmon të rifreskoni mendjen.

Në fakt, të bësh sport stimulon prodhimin e endorfinës, molekulave të mirëqenies që të sigurojnë qetësi, por edhe humor të mirë dhe netë të qeta.

Endorfinat ndërhyjnë si bashkëfaktorë në rregullimin e humorit, ndaj sa më shumë të stimulohet mekanizmi natyror i kënaqësisë nga sporti, aq më shumë bëhesh i hapur ndaj përvojave jetësore.

Duke luajtur sport, trupi mësohet me një stres të shëndetshëm dhe për këtë arsye bëhet më rezistent ndaj stresit të vërtetë që ju bën negativ, të lodhur dhe nervoz.

Studiuesit nga Universiteti i Arizonës kanë treguar se ata që ushtrojnë sporte rregullisht prodhojnë më pak adrenalinë (një hormon stresi) sesa një person pa sport.

Por, cilat janë sportet më efektive?

 Sportet në natyrë

Bërja e një sporti në natyrë është e mirë për shëndetin tuaj, por ushtrimi i tij në mes të natyrës është i mirë për shëndetin tuaj dhe gjithashtu për shpirtin!

Nga pikëpamja fizike, shëtitjet e gjata në pyll, çiklizmi, ecja ju ndihmon të thithni ajër të pastër dhe të merrni oksigjenin maksimal dhe kështu të çliroheni nga ankthi.

Jo vetëm kaq, aktiviteti fizik në natyrë mund të rrisë vetëvlerësimin tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni të kënaqur me jetën edhe nëse jeni duke përjetuar një periudhë stresi.

Një studim japonez ka treguar se ata që praktikojnë “shinriyoku” (shëtitjet në pyll) kanë përfitimin e menjëhershëm të uljes së rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Sporti vlen për të gjithë njerëzit që mendojnë shumë, ata që kanë një karakter shpërthyes ose që kanë prirje për të qenë negativë ose depresivë.

Ndërsa vraponi ose ecni me biçikletë, përpiquni të largoni mendimet negative dhe përqendrohuni te natyra për të ndjerë më mirë përfitimet.

Praktikoni sportet ujore për të luftuar stresin, sportet e ujit, gjimnastikë në ujë dhe hidroçikletë.

Bëni sa më shumë sporte meditative apo arte marciale. Këto disiplina bëjnë që trupi dhe mendja të funksionojnë.