U la përgjysmë/ Kompjuteri përfundon simfoninë e 10-të të Beethoven

29

Kur Ludwig van Beethoven vdiq në vitin 1827, ai la pas nëntë simfoni të plota dhe fragmentet e trishtueshme sinfonisë së dhjetë. Për të shënuar 250 vjetorin e lindjes së kompozitorit gjerman në vitin 2020, një ekip muzikologësh dhe programuesish, së bashku me kompaninë e telekomunikacionit Deutsche Telekom kanë nisur një projekt ambicioz: mësimin e një kompjuteri për të përfunduar simfoninë duke përdorur inteligjencën artificiale.

Për të trajnuar algoritmin, ekipi luajti copëra të Beethoven ose ndonjë nga bashkëkohësit e tij, më pas u largua nga algoritmi për të improvizuar. Është një proces i gjatë mësimi. Drejtori i projektit tha se përparimi kishte qenë modest në fillim, por që programi tani po ecën përpara me “hapa të mëdhenj”. Pesë muzikantë dhanë një shfaqje paraprake të Premten (13 Dhjetor), duke luajtur dy minutat e para të punës në fjalë para një publiku të vogël në Bon, vendlindjen e Beethoven. Simfonia e plotë do të kryhet nga një orkestërmë 28 Prill, pjesë e një programi të madh ngjarjesh për të shënuar përvjetorin.

Vizitorët në Bon mund të bëjnë një vështrim brenda shtëpisë ku lindi Beethoven, tani muzeu i Beethoven-Haus. Pas fasadës së saj rozë shtrihen 12 dhoma dhe mbi 200 ekspozita origjinale.