Çfarë mund të bëni me një adresë IP dhe si të mbroni tuajën nga hakerat

9

Çdo pajisje që lidhet me internetin ka një adresë IP. Adresa IP, e cila është e përbërë nga një seri numrash të ndara me pika dhjetore, duket diçka si “198.169.0.100”.

Ky numër përdoret për të ndihmuar pajisjet të flasin me njëri-tjetrin dhe të shkëmbejnë të dhëna. Ruteri juaj i rrjetit ka adresën e tij IP, natyrisht, si çdo pajisje në rrjetin tuaj. Por për shkak se këta identifikues janë kaq të rëndësishëm, kjo do të thotë se një haker mund të përdorë potencialisht ato kundër jush.

Ja se çfarë duhet të dini për adresën tuaj IP, dhe për çfarë mund të përdoret:

Çfarë mund të bëni me një adresë IP

Së pari: shumica e përdoruesve nuk do të duhet të shqetësohen për këtë. Nuk ka gjasa që ndonjë haker të marrë kohë për të mësuar adresën tuaj specifike të IP-së, dhe të manipulojë pajisjen tuaj specifike. Nuk ka ndonjë shpërblim të vërtetë për ta, kështu që përveç nëse ata pëlqejnë të bëjnë shaka, do të ishte humbje kohe.

Në fakt, çdo uebfaqe që vizitoni tashmë e di adresën tuaj IP – kjo shpjegon se si ata dinë të ngarkojnë në kompjuterin tuaj, në krahasim me dikë tjetër. Thënë kështu, duke ditur adresën tuaj IP, dikush ka potencialin të ndërmarrë veprime të caktuara kundër rrjetit tuaj. Si e tillë, është një ide e mirë për ta mbajtur IP-në tuaj private nga individë që nuk i njihni.

Ata mund t’ju bllokojnë të hyni në faqet e internetit. Është e mundur të përdorni adresën tuaj IP për t’ju parandaluar të bëni aktivitete të caktuara në internet. Shembulli më i zakonshëm i kësaj është bllokimi i aftësisë suaj për të arritur në një sit të caktuar, ose për të postuar mesazhe në forume ose seksionin e komenteve të faqeve në internet. Adresa juaj e IP gjithashtu mund të përdoret për t’ju bllokuar ose ndaluar juve të luani lojëra në internet në disa shërbime lojrash.

Mësoni vendndodhjen tuaj të përgjithshme gjeografike

Adresa juaj e IP mund të zbulojë vendndodhjen tuaj gjeografike. Në shumicën e rasteve, kjo nuk do të jetë më specifike se qyteti dhe shteti juaj. Në raste të rralla, mund të jetë po aq specifike sa lagja juaj.

Si të mbroni adresën tuaj IP

Ndërsa ekzistojnë disa rreziqe, adresa juaj IP vetëm paraqet rrezik shumë të kufizuar për ju ose rrjetin tuaj. Adresa juaj e IP nuk mund të përdoret për të zbuluar identitetin tuaj ose vendndodhjen specifike, as nuk mund të përdoret për tu hakmarrë ose për të marrë kontrollin nga distanca të kompjuterit tuaj.

Nëse jeni akoma i shqetësuar, disa masa paraprake të thjeshta mund t’ju ndihmojnë të mbroni ju.

Së pari dhe më e rëndësishmja, rrjeti juaj duhet të mbrohet me një ‘mur virtual’. Shumica e ruterave e  kanë, por duhet të kontaktoni prodhuesin e routerit ose ofruesin e shërbimit të internetit për të mësuar rreth konfigurimit tuaj.

Për mbrojtje shtesë, mund të përdorni programin Virtual Private Network (VPN). Një VPN fsheh adresën tuaj IP nga të gjithë përdoruesit e jashtëm, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë për dikë që të zbulojë adresën tuaj IP ose të monitorojë aktivitetin tuaj në internet.