“HistMag”: Berati një ndër perlat e Shqipërisë

1

Berati, një qytet muze është një perlë e Shqipërisë dhe një nga qytetet më të vjetra të vendit i quajtur “Toka e Shqiponjave”, shkruan Magdalena Mikrut-Majeranek në një artikull të botuar në të përditshmen polake “HistMag”.

Ai u themelua në antikitet dhe në vitin 2008 qendra historike u regjistrua në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Berati u emërtua qytet muze. Gjithashtu, ai quhet “qyteti i një mijë dritareve” dhe ky term i referohet lagjes së Mangalemit.

Është një perlë shqiptare që ndryshon dukshëm nga resortet e njohura bregdetare.

Turistët që pushojnë në Vlorë, Sarandë apo Ksamil u ofrohet shumë më tepër paqe, intimitet dhe pamje të bukura këtu.

Berati dhe Gjirokastra renditen si shembuj të rrallë të karakterit arkitekturor tipik të periudhës osmane.

I vendosur në Shqipërinë e Mesme, Berati ka përjetuar bashkëjetesën e komuniteteve të ndryshme fetare dhe kulturore gjatë shekujve.

Një nga pikat karakteristike të qytetit është kalaja.

Ju ftojmë t’i hidhni një sy kështjellës, e cila ndodhet në majë të një kodre shkëmbore me pamje nga Mangalemi.

Ajo ka 24 kulla dhe katër porta që të çojnë drejt saj.

Shumica e ndërtesave datojnë nga shekulli i 13-të, por ndërtesat e para të ngritura në këtë zonë datojnë në gjysmën e dytë të shekullit të IV para Krishtit.

Kërkimet arkeologjike kanë treguar se kalaja është rindërtuar shumë herë.

Kjo pronë është ende e banuar. Vlen të theksohet se këtu mund të merrni edhe një dhomë hoteli me qira dhe të shijoni lokalet, si dhe të blini punime artizanale dhe suvenire të ndryshme.

Brenda mureve të kështjellës ka shumë hotele dhe restorante atmosferike.

Pas mesnatës, kalaja bëhet edhe më intriguese. Ndriçimi ju inkurajon të endeni nëpër rrugët e ngushta.

Kalaja ka pamje të qartë nga qyteti. Është interesante se si kishat bizantine ashtu edhe xhamitë osmane ndodhen brenda mureve.

Turistët mund të shohin ndërtesat e kishës së Virgjëreshës së Bekuar, kishës së Shën Teodorit të shekullit të 16-të, kishës së Trinisë së Shenjtë, si dhe rrënojat e Xhamisë së Kuqe të shekullit të 15-të dhe Xhamisë së Bardhë të shekullit të 16-të.

Nga kodra e kalasë ka një pamje panoramike të luginës së lumit Osum, Goricës dhe pjesës së re të qytetit.

/ata.gov.al