Irakliu, fermeri që erdhi nga SHBA dhe mbjell fruta ekzotike në Divjakë

437

Pak vite më parë kultivimi i bimëve dhe frutave ekzotike në vendin tonë mund të tingëllonte si një aventurë, por sot fermerët shqiptarë kanë arritur të kultivojë dhe të prodhojnë në masë disa lloje. Në Divjakë kanë dalë në treg frutat ekzotike të prodhuara po në këtë vend. Ato shiten me çmim nga 15-20 euro për kg. Kërkesa është disa herë më e lartë, se sa prodhimi, tregon Irakli Shkoza, i cili është i pari në vendin tonë që ka nisur prodhimin eksperimental të frutave me origjinë nga vendet me klime tropikale.

Dhe këtë mund ta arrinte vetëm një profesionist si Irakli Shkoza. Agronom në profesion emigroi ne vitet 1990 në SHBA dhe prej 4 vitesh tashmë është rikthyer në Divjakë, me një vizion të ri. Ka kultivuar në një sipërfaqe prej 3 hektarësh, fruta dhe perime ekzotike. Kjo është e vetmja fermë që merr farat në Afrikë dhe në Amerikën e Latine për ti mbjellë në fushën më pjellore të Shqipërisë.

“Nëse do flasim për frutin e pasionit tashti është produkti që njihet dhe jemi futur në markete. Nuk prodhojmë shumë, ne nuk përballojmë dot kërkesat. Por mund të them se përpara 3 vitesh kur e nisëm këtë sipërmarrje nuk kishte treg fare. Sot prodhojmë disa kontigjente, por kërkesat janë shumë më të mëdha se tani e njohin dhe e kërkojnë.- tha fermeri.