Prindër, 7 rregulla mirësjelljeje që duhet t’ua mësoni fëmijëve tuaj

23

“Thuaj përshëndetje dhe mbaje në mend emrin e personit”

Nëse nuk mund të mbani mend emrin e një personi kur i përshëndetni, pyesni ata. Ata ndoshta do të jenë të kënaqur që ju keni pyetur.

Mësojini fëmijët tuaj të përshëndesin duke përdorur emrin e personit. Disa familje preferojnë që fëmijët e tyre të përdorin tituj, si Z. ose Znj. Me të vërtetë varet nga ju, nëse fëmijët tuaj i thërrasin të rriturit me emrin e tyre të parë

“Kontakti me sy”

Kultura jonë vlerëson përmes  kontaktit me sytë. Ndihmoni fëmijët tuaj të shikojnë në sytë e atyre që i përshëndesin. Praktikoni këtë në shtëpi me fëmijët tuaj ose me gjyshërit ose fqinjët e tyre. Fëmijët mësojnë nga përsëritja dhe nëse e bëni me qejf, ata do të kujtojnë edhe më shumë. Kur fëmija juaj bën kontakt me sy dhe përshëndet një të rritur, sigurohuni t’i jepni shumë lëvdata. Fëmijët e trembur mund të kenë nevojë për më shumë inkurajim dhe praktikë, por pas një kohe, përshëndetja me kontaktin me sytë do të jetë një zakon natyror.

Pyetni dikë, “SI JENI?”

Të pyesësh dikë se si janë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të treguar kujdes dhe shqetësim. Në Shtetet e Bashkuara, është diçka e zakonshme të thuash kur të shohësh dikë që njeh. Ndonjëherë mund të thuhet pa shumë interes, por është akoma një gjë e mirë për të mësuar fëmijët tuaj. Ju mund t’i mësoni ata të thonë diçka të tillë

A je mirë?

Si po ja kalon?

Si po shkon?

Është  mirë  që  po ju shoh

Pasi të mbaroni një bisedë me dikë, është etiketimi i duhur për t’u thënë atyre që ishte mirë t’i shihnin. Trajnimi i fëmijës tuaj për të thënë këtë i mëson ata të jenë të sjellshëm me njerëzit. Mirësia duhet të mësohet. Nuk do të vijë natyrshëm për të gjithë fëmijët ose të rriturit. Shpjegoni se çfarë mirësjellje është dhe pse është e rëndësishme të tregoni dhembshuri. Të qenit i sjellshëm është një mënyrë e vogël që fëmija juaj mund të ndryshojë botën përreth tyre.

“Faleminderit”

Mirënjohja është një mënyrë e menduar për t’u treguar njerëzve që ata kanë kuptim për ju. Një fëmijë mirënjohës do të bëhet një i rritur mirënjohës. Falënderimi duhet të mësohet. Të vegjlit nuk vijnë në botë si qenie mirënjohëse. Kjo frazë është një gjë tjetër e thjeshtë për të mësuar fëmijën tuaj me lojëra për të luajtur role.

Jo faleminderit,kjo nuk më pëlqen

Fëmijëve tuaj nuk u duhet të pëlqejnë gjithçka që u shërbehet gjatë një vakt. Mësojini ata të refuzojnë ushqimin me mirësjellje. Një falënderim i thjeshtë është i shkëlqyeshëm për një fëmijë më të vogël për të thënë, por një fëmijë i moshuar mund të thotë, “Jo, faleminderit. Nuk më pëlqen mua shumë ky ushqim. ”

Mund të  kërkoj ndjesë

Ndonjëherë një fëmijë duhet të ju pyes diçka. Mësojini atyre mënyrën e duhur për të ndërprerë. Të rriturit e bëjnë këtë gjatë gjithë kohës dhe është diçka që një fëmijë duhet të mësojë. Mos supozoni se do ta kuptojnë këtë. Edhe një fëmijë i vogël mund të mësojë të qëndrojë pranë jush dhe të presë.

Shpërndaje me një  prind që  mund ti ndihmojë  ky informacion!