Psikologu i Harvardit, këshilla për prindërit: Bëni këto 7 gjëra nëse doni të rrisni fëmijë me tru fleksibël dhe elastik

32

Truri i një fëmije nuk është një tru i rritur në miniaturë. Është një tru i lindur në ndërtim e sipër që lidhet me botën.

Bazuar në vitet e hulumtimit në neuroshkencë dhe psikologji, Harvard ka publikuar shtatë rregulla të prindërimit për të ndihmuar fëmijën tuaj të ndërtojë një tru që është fleksibël dhe elastik.

  1. Bëhu kopshtar, jo marangoz

Marangozët gdhendin dru në formën që ata dëshirojnë. Kopshtarët ndihmojnë që gjërat të rriten vetë duke kultivuar një peizazh pjellor.

Po kështu, prindërit mund të gdhendin fëmijën e tyre në diçka specifike, të themi, një violinist koncerti. Ose ato mund të sigurojnë një mjedis që inkurajon rritje të shëndetshme në çfarëdo drejtimi që merr fëmija.

Ju mund të dëshironi që fëmija juaj të luajë violinë në Symphony Hall një ditë, por duke i detyruar ata të marrin mësime mund të ndërtojë një virtuoz, ose një fëmijë që e shikon muzikën si një punë të përditshme të pakëndshme.

Përqasja e kopshtarit do të ishte të spërkasësh një larmi mundësish muzikore përreth shtëpisë dhe të shohësh se cilat zgjojnë interesin e fëmijës tënd. A u pëlqen të trokasin në tenxhere dhe tigan? Ndoshta fëmija juaj është një baterist i lulëzuar i metaleve të rënda. Sapo të kuptoni se çfarë lloj bime po rritni, mund të “rregulloni tokën” që ajo të zërë rrënjë dhe të lulëzojë.

  1. Bisedoni dhe lexoni shumë me fëmijën tuaj

Kërkimet tregojnë se, edhe kur fëmijët janë vetëm disa muajsh dhe nuk i kuptojnë fjalët, truri i tyre ende i përdor ato. Kjo ndërton një themel nervor për të mësuar më vonë. Pra, sa më shumë fjalë që dëgjojnë, aq më i madh është efekti. Ata gjithashtu do të kenë fjalor dhe kuptueshmëri më të mirë të leximit.

Mësimi i tyre i “fjalëve që përshkruajnë emocione” (d.m.th., i trishtuar, i lumtur, i frustruar) është veçanërisht i dobishëm. Sa më shumë që dinë, aq më fleksibël mund të veprojnë.

Vendosni këtë këshillë në veprim duke elaboruar mbi ndjenjat e njerëzve të tjerë. Flisni për atë që i shkakton emocionet dhe si ato mund të ndikojnë te dikush: “Shihni atë djalë që qan? Ai është duke ndjerë dhimbje nga rënia poshtë dhe dëmtimi në gju. Ai është i trishtuar dhe ndoshta dëshiron një përqafim nga prindërit e tij. ”

Mendoni për veten si udhërrëfyes për fëmijët tuaj nëpër botën misterioze të njerëzve dhe lëvizjeve dhe tingujve të tyre.

 

  1. Shpjegoni gjërat

Mund të jetë rraskapitëse kur fëmija juaj vazhdimisht pyet: “Pse?” Por kur u shpjegoni diçka atyre, ju keni marrë diçka të re nga bota dhe e keni bërë atë të parashikueshme. Truri funksionon në mënyrë më efikase kur parashikojnë mirë.

Shmangni përgjigjen e pyetjeve “pse” me, “Sepse unë thashë kështu.” Fëmijët që i kuptojnë arsyet për t’u sjellë në një mënyrë të veçantë mund të rregullojnë në mënyrë më efektive veprimet e tyre.

Nëse gjithçka që ata dinë është: “Unë nuk duhet të ha të gjitha biskotat, sepse një figurë autoriteti më tha kështu dhe do të jem në telashe”, ky arsyetim mund të mos ndihmojë kur prindërit nuk janë të pranishëm.

Është më mirë nëse ata e kuptojnë: “Unë nuk duhet të ha të gjitha biskotat sepse do të më dhemb stomaku, dhe vëllai dhe motra ime do të zhgënjehen duke humbur ëmbëlsirën”. Ky arsyetim i ndihmon ata të kuptojnë pasojat e veprimeve të tyre dhe nxit ndjeshmërinë.

  1. Përshkruani aktivitetin, jo personin

Kur djali juaj godet vajzën tuaj në kokë, mos e quani “një djalë i keq”. Jini specifik: “Mos goditni motrën tuaj. E lëndon dhe e bën të ndihet e bezdisshme. Thuaj asaj se të vjen keq ”.

I njëjti rregull vlen për lëvdata: Mos e quani vajzën tuaj “një vajzë të mirë”. Në vend të kësaj, komentoni për veprimet e saj: “Ju bëtë një zgjedhje të mirë duke mos e tërhequr prapa vëllain tuaj.” Ky lloj formulimi do ta ndihmojë trurin e saj të ndërtojë koncepte më të dobishme për veprimet e saj dhe veten e saj.

Një sugjerim tjetër është përshkrimi i veprimeve të personazheve të librit me tregime. Kur dikush nuk arrin të thotë të vërtetën, mos thuaj: “Sam është një gënjeshtar”, që ka të bëjë me personin. Thuaj: “Sam tha një gënjeshtër”, që ka të bëjë me aktivitetin. Pastaj ndiqni me, “Pse mendoni se Sam e bëri atë? Si do të ndihen njerëzit e tjerë nëse e zbulojnë? A duhet ta falin Sam? ”

Duke u angazhuar me kuriozitet, në vend se me siguri, ju po modeloni fleksibilitetin që do t’ju duhet në situata të jetës reale. Ju po sinjalizoni gjithashtu që Sam nuk është në thelb i pandershëm, por shtrihet në një situatë të veçantë. Ndoshta ai do të sillej më sinqerisht në rrethana të tjera.

  1. Ndihmoni fëmijët tuaj të ju kopjojnë

A keni vërejtur se si disa detyra që ju duken si të dobishme (d.m.th., pastrimi i shtëpisë ose kopshtit) mund të duket lojë për një fëmijë?

Fëmijët mësojnë natyrshëm duke parë, luajtur dhe mbi të gjitha, duke kopjuar të rriturit. Është një mënyrë efikase për të mësuar dhe u jep atyre një ndjenjë mjeshtërie. Pra, dorëzojini atyre një fshesë në miniaturë ose lopatë kopshti ose një makinë prerëse lëndie dhe le të fillojë imitimi. Një paralajmërim: Fëmijët e vegjël do t’ju kopjojnë për mirë ose për keq.

  1. Ekspozoni fëmijët në mënyrë të sigurt para shumë njerëzve

Së bashku me njerëzit që fëmijët tuaj mund të hasin normalisht si gjyshërit, hallat dhe xhaxhallarët, miqtë, fëmijët e tjerë, përpiquni t’i ekspozoni ata ndaj diversitetit sa më shumë që mundeni, veçanërisht kur ata janë foshnje.

Sipas hulumtimit, foshnjat që ndërveprojnë rregullisht me folës të gjuhëve të ndryshme mund të mbajnë instalimet kritike të trurit që i ndihmon ata të mësojnë gjuhë të tjera në të ardhmen.

Në mënyrë të ngjashme, foshnjat që shohin shumë fytyra të larmishme mund të lidhen vetë për të dalluar dhe kujtuar më mirë një larmi më të madhe fytyrash në jetën e mëvonshme. Ky mund të jetë hapi më i thjeshtë anti-racizëm që mund të ndërmerrni si prind.

  1. Adhuroni agjencinë

Fëmijët duan të provojnë gjëra vetë pa ndihmën tuaj, si veshja ose montimi i enigmave. Kjo eshte mire. Ju dëshironi që ata të zhvillojnë një ndjenjë të agjenturizmit.

Edhe veprimet që duken si sjellje të gabuar mund të jenë përpjekjet e një fëmije për të kuptuar efektin e tyre në botë. Kur fëmija juaj dy-vjeçar hedh patatinat e saj në dysheme dhe pret që ju t’i merrni, ajo nuk po ju “manipulon”.

Më shumë gjasa, ajo po mëson diçka në lidhje me fizikën e gravitetit. Ajo po mëson gjithashtu që veprimet e saj kanë një efekt në botën përreth saj. Kështu që nxirrni patatina dhe lëreni të provojë përsëri.

Të dish kur të futesh brenda dhe kur të tërhiqesh mund të jetë sfiduese. Por nëse jeni gjithmonë i pranishëm, duke udhëhequr fëmijën tuaj dhe duke u kujdesur për çdo nevojë të tyre, ata nuk mësojnë të bëjnë gjëra vetë. Ndonjëherë, duke i lënë të luftojnë ndërton qëndrueshmëri dhe i ndihmon ata të kuptojnë pasojat e veprimeve të tyre.