Rehabilitimi i Manastirit të Shën Marisë në Parkun e Apollonisë

212

Vazhdojnë punimet e projektit “Rehabilitimi i Manastirit të Shën Marisë dhe peisazhit në Parkun Arkeologjik të Apolonisë”.

Projekti është pjesë e listës së projekteve të kombinuara që vijojnë Procesin e Lubjanës – Financimi i Rehabilitimit të Trashëgimisë në Evropën Juglindore, iniciativë e përbashkët e Këshillit të Europës dhe Komisionit Evropian dhe për të mbështetur restaurimin e trashëgimisë historike, si një gjenerator i kapitalit social dhe ekonomik, i cili sjell përfitime të prekshme për popullsinë lokale, duke inkurajuar turizmin kulturor.

Objektivat e projektit janë:
• Të nxisë restaurimin, konsolidimin dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore të Manastirit të Shën Mërisë në përputhje me objektivat e Procesit të Lubjanës dhe Planit/Studimit të Integruar të Rehabilitimit të Trashëgimisë Arkitektonike dhe Arkeologjike.
• Të krijojë dhe të organizojë një infrastrukturë të përshtatshme të turizmit duke siguruar gjithashtu një impakt tërheqës vizual për turizmin
• Të arrijë një njohje ndërkombëtare të sitit arkeologjik.

Ndërhyrja përfshin:

• Restaurimin dhe rehabilitimin e Manastirit “Fjetja e Shën Marisë”:
Ø Restaurimi i kishës së Manastirit të Shën Mërisë.
Ø Restaurimi i depos arkeologjike si dhe bërjen të vizitueshme të Trapezarisë aktuale arkeologjike ku ka ende disa rrënojat arkeologjike.
Ø Rikonstruksioni i Portikut të Statujave.
Ø Instalimi i sistemit të ftohtë dhe ajrit të kondicionuar në zonat muzeale.

• Krijimi i një hyrje të re në park në përputhje me zhvillimin e ri të infrastrukturës të zonës.
• Zona e re parkimi
• Guida e re e vizitorëve për parkun dhe rehabilitimin e rrugëve këmbësore
• Stacioni i ri i pompimit
• Kabina e re elektrike

13412870_1786212428257925_5905612208428145377_n 13419033_1786212564924578_8520370642056018304_n 13419039_1786212371591264_8839028844264210887_n 13419145_1786212628257905_49728792862619050_n 13423786_1786212388257929_9048152019189425335_n 13423787_1786212574924577_7147317786953394200_n 13428518_1786212918257876_1268401692303218724_n 13432327_1786212538257914_1437051405217003988_n 13434917_1786212374924597_7311125621260414781_n 13434981_1786212718257896_4984331584020361756_n 13445441_1786212914924543_3805871442128376486_n