“Scottsdale”: Shija tradicionale shqiptare tashmë edhe në Arizona

16

“Toka Cafe & Grill”, që ndodhet në Arizona, SHBA është një restorant në pronësi të një familjeje shqiptare që u hap në fillim të gushtit dhe shërben ushqime tradicionale shqiptare dhe ballkanike, shkruan në një artikull Kylie Werner të botuar në revistën amerikane “Scottsdale”.

“Në fakt ka qenë mjaft i suksesshëm”, tha Milot Bejta, pronar i “Toka Cafe & Grill”.

Bejta dhe bashkëshortja e tij Besa Thaqi, e cila gjithashtu është pronare, nuk kishin përvojë në biznesin e restoranteve para se të hapnin “Toka Cafe & Grill”.

Bejta vinte nga një profesion bankar dhe ishte në financa për 12 vitet e fundit, ndërsa Thaqi punonte në sistemin e kujdesit shëndetësor.

“Ne e hapëm restorantin nga pasioni për të gatuar”, tha Bejta.

Bejta dhe Thaqi morën me qira një restorant ekzistues. Ata dëshironin një menu të kombinuar.

Menuja e restorantit është e ndarë në dy pjesë. Ana e majtë përbëhet nga artikuj mëngjesi dhe sanduiçe, ndërsa ana e djathtë ofron ushqime tradicionale shqiptare dhe ballkanike.

“Gatimet tradicionale janë më të pëlqyerat, si shumëllojshmëria e byrekëve apo qebapa me sallam”, tha Bejta

Ai theksoi se sanduiçi i fabrikës “Toka” dhe djathi i pjekur në skarë me tartuf porositen gjithashtu shpesh.

Sipas Milot Bejtës, qebapa “qofte”, një sallam viçi pa lëkurë i pjekur në skarë dhe i kalitur, është një nga artikujt më të njohur në menu.

“Kur filluam biznesin, menduam se do të kishim një publik të gjerë, që i përket zonës këtu pranë. Por ne kemi edhe shumë klientë që vijnë për shkak të gatimeve tradicionale nga zona e Ballkanit”, tha Bejta.

“Kryesisht, pjesa më e madhe e klientëve tanë janë shqiptarë, sepse jemi shqiptarë, por edhe sepse prodhojmë disa produkte speciale bazuar në kulturën tonë”, shtoi ai.

Bejta theksoi se 80% ose më shumë e artikujve ushqimorë që ofron restoranti bëhen në shtëpi.

Sipas Thaqit, kur iu dha mundësia për të marrë hapësirën ku ndodhet fabrika “Toka”, ata ishin të përgatitur për të ofruar një përvojë të shkëlqyer për klientin.

Bakllava, një ëmbëlsirë e bërë me arra, mjaltë dhe brumë filo që ofron “Toka Cafe & Grill”.

“Gjithashtu, ne bëjmë ushqime të shkëlqyera, të cilat i gatuajmë në shtëpi. Dhe na pëlqen të mblidhemi me familjen dhe miqtë rreth tavolinës, sepse aty njerëzit bashkohen dhe ndodh i gjithë argëtimi”, tha Thaqi.

“Kjo ishte një ide e jona për t’i dhënë një shans komunitetit tonë që të mblidhen këtu dhe të vijnë dhe të shijojnë një vakt të mirë, që u kujton gatimin e mirë të bërë në shtëpi”, shtoi ajo.

Shpresa e Thaqit për të ardhmen është që të ofrojë vazhdimisht shërbime dhe kuzhinë të shkëlqyer, si dhe të rritet ndoshta në aspektin e biznesit.

Ajo dhe bashkëshorti i saj do të donin të hapnin një tjetër restorant “Toka Cafe & Grill” ose diçka të ngjashme në zona të tjera të Arizonës, veçanërisht pasi shumë nga klientët e tyre aktualë udhëtojnë nga vende si Gilbert, Chandler dhe Surprise.

“Toka Cafe & Grill” shërben byrekun tradicional shqiptar me spinaq

“Ne duam t’u mësojmë komuniteteve të tjera dhe kombësive të tjera për ushqimin tonë, veçanërisht ushqimin shqiptar, për të cilin ata nuk dinë shumë”, tha Thaqi.

“Ne do të donim që ata të vinin dhe thjesht ta provonin. … Ne thjesht mendojmë se është ushqimi që ne e duam dhe dëshirojmë ta ndajmë me të tjerët dhe shpresojmë që atyre t’u pëlqejë ose ta duan po aq sa ne”, shtoi ajo.

/ata.gov.al