10 përfitimet e jashtëzakonshme fizike dhe mendore të muzikës

31

Muzika ushtron një ndikim të fuqishëm te njerëzit. Mund të rrisë kujtesën, të forcojë durimin, të lehtësojë gjendjen shpirtërore, të zvogëlojë ankthin dhe depresionin, të largojë lodhjen, të përmirësojë përgjigjen ndaj dhimbjes dhe t’ju ndihmojë të punoni në mënyrë më efektive.

Megjithëse nuk mund të jemi të sigurt saktësisht për kohën kur qeniet njerëzore filluan të dëgjojnë muzikë, shkencëtarët dinë diçka për arsyen pse filluan.

Shkencëtarët  e evolucionit thonë se qeniet njerëzore mund të kenë zhvilluar një varësi nga muzika si një mjet komunikimi. Muzika mbetet një mënyrë e fuqishme e bashkimit:
– himnet kombëtare bashkojnë turmat në ngjarje sportive
– këngët e protestës shkaktojnë një ndjenjë të qëllimit të përbashkët gjatë marshimeve
–  këngët e dashurisë ndihmojnë partnerët e ardhshëm të lidhen gjatë njohjes
– ninullat u mundësojnë prindërve dhe foshnjave të krijojnë lidhje të sigurta

Atëherë, si përfitojmë nga muzika si individë?

Ndikimi në mendje

Ndikon te mësimi më i mirë: Mjekët në Johns Hopkins ju rekomandojnë të dëgjoni muzikë për të stimuluar trurin tuaj. Studiuesit tani e dinë që dëgjimi i muzikës mund t’ju bëjë të dëshironi të mësoni më shumë. Në një studim të vitit 2019, njerëzit ishin më të motivuar të mësonin kur prisnin të dëgjonin një këngë si shpërblim.

Forcon memorien: Muzika gjithashtu ka një efekt pozitiv në aftësinë tuaj për të mbajtur mend. Mayo Clinic tregon se muzika nuk e kthen humbjen e kujtesës te njerëzit me sëmundjen Alzheimer dhe forma të tjera të demencës, por është zbuluar se ngadalëson rënien njohëse. Kujtesa muzikore është një nga funksionet e trurit më rezistente ndaj demencës.

Ndikon te sëmundjet mendore: Muzika fjalë për fjalë ndryshon trurin. Studiuesit neurologjikë kanë zbuluar se dëgjimi i muzikës shkakton lëshimin e disa neurokimikateve që luajnë një rol në funksionin e trurit dhe shëndetin mendor. Megjithëse duhet të bëhen më shumë kërkime për të kuptuar saktësisht se si muzika mund të përdoret terapeutikisht për të trajtuar sëmundjet mendore, disa studime sugjerojnë që terapia muzikore mund të përmirësojë cilësinë e jetës.

Përmirëson gjendjen shpirtërore: Një nga përdorimet më të zakonshme të muzikës? Ndihmon njerëzit të rregullojnë emocionet e tyre. Ka fuqinë të ndryshojë gjendjen shpirtërore dhe t’i ndihmojë njerëzit të përpunojnë ndjenjat e tyre.

Redukton shqetësimet: Ka shumë prova që dëgjimi i muzikës mund t’ju ndihmojë të qetësoni në situata kur mund të ndiheni të shqetësuar.

Lehtëson simptomat e depresionit: Një përmbledhje kërkimore në vitin 2017, arriti në përfundimin se të dëgjuarit muzikë, veçanërisht klasike e kombinuar me xhaz, kishte një efekt pozitiv në simptomat e depresionit.

Ndikimi në fizik

Përmirëson shëndetin e zemrës: Muzika mund t’ju bëjë të doni të lëvizni – dhe përfitimet e vallëzimit janë të vërtetuara. Shkencëtarët gjithashtu e dinë se dëgjimi i muzikës mund të ndryshojë ritmin e frymëmarrjes, rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut, në varësi të intensitetit të muzikës.

Ul lodhjen: Kushdo që ka mbyllur xhamat e makinës dhe ka ngritur zërin e muzikës e di se muzika mund të jetë energjike. Ka një shkencë të fortë prapa kësaj përvoje. Në vitin 2015, studiuesit në Universitetin e Shangait zbuluan se muzika relaksuese ndihmonte në zvogëlimin e lodhjes dhe muskujve.

Rrit performancën e ushtrimeve: Entuziastët e stërvitjes e kanë ditur prej kohësh që muzika rrit performancën e tyre fizike. Një rishikim i hulumtimeve në vitin 2020 konfirmon që ushtrimi me muzikë përmirëson gjendjen shpirtërore, ndihmon trupin të ushtrojë në mënyrë më efikase dhe zvogëlon vetëdijen për sforcimin. Ushtrimi me muzikë gjithashtu çon në stërvitje më të gjata.

Ndihmon në menaxhimin e dhimbjes: Muzikoterapistë të trajnuar përdorin muzikë për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjeve të pacientit në ambientet e shtrimit. Një analizë e vitit 2016 në mbi 90 studime raportoi se muzika i ndihmon njerëzit të menaxhojnë dhimbjen akute dhe kronike më mirë sesa rastet kur marrin vetëm ilaçet.