Aplikacion i ri për të bllokuar imazhet e abuzimit me fëmijët

2

Zhvillimi i një aplikacioni të ri të krijuar për të reduktuar shikimin dhe klikimin në internet të materialeve të abuzimit seksual të fëmijëve ka marrë 1.8 milion paund financim nga BE.

Ai do të testohet me vullnetarë që kanë kërkuar ndihmë sepse njerëzit tërhiqen nga imazhet e paligjshme. Aplikacioni mund të instalohet në pajisje të tilla si telefonat dhe do të identifikojë dhe bllokojë shfaqjen e imazheve dhe videove të dëmshme.

Projekti Protech është një bashkëpunim që përfshin organizata nga BE dhe Mbretëri e Bashkuar. Aplikacioni i projektit i quajtur Salus synon të funksionojë në kohë reale, duke përdorur inteligjencën artificiale për të identifikuar materialin e mundshëm ku abuzohen fëmijët dhe për të ndaluar përdoruesit ta shohin atë. Ai gjithashtu do të përdorë teknika të tjera më konvencionale për të bllokuar përmbajtjen.

Një numër i ri prej 30,925 veprash penale që përfshinin posedimin dhe ndarjen e imazheve të pahijshme të fëmijëve u kryen në vitin 2021/2022. Vitin e kaluar një raport i Institutit të Policisë së Fondacionit bëri të ditur se vëllimi i veprave penale të abuzimit seksual të fëmijëve në internet kishte mbingarkuar aftësinë e agjencive të zbatimit të ligjit, ndërkombëtarisht, për t’u përgjigjur.

Mbretëria e Bashkuar ka arrestuar më shumë individë për posedim të materialit të abuzimit seksual të fëmijëve se çdo vend tjetër në botë që nga viti 2014 dhe gjatë procesit ka identifikuar shumë shkelës. Por miliona njerëz ende shohin imazhe. Ekspertët e sigurisë në internet shprehen se arrestimi nuk do të jetë zgjidhja, por zvogëlimi i aksesit të personave që kërkojnë të shikojnë materiale të tilla.

Shumë detaje të funksionimit të aplikacionit ende duhet të përpunohen. Asnjë inteligjencë artificiale nuk është e përsosur dhe do të duhet të vendoset një ekuilibër midis bllokimit të tepërt, i cili do ta bënte të vështirë përdorimin legjitim të një pajisjeje dhe nënbllokimit i cili nuk arrin të zbulojë shumë imazhe abuzimi.

/businessmag.al