Turizmi hapësinor, Japonia e bën realitet

0

Një udhëtim në hapësirë mund të jetë më në fund i arritshëm edhe për dashamirësit e hapësirës. Një firmë japoneze e turizmit hapësinor ka njoftuar se do të fillojë të ofrojë udhëtime me balona helium në stratosferë këtë vit.

Kompania japoneze Iwaya Giken u premton pasagjerëve një pamje të lakimit të Tokës nga një lartësi prej 25 km. Pavarësisht çmimit të lartë, CEO i kompanisë, Keisuke Iwaya, shpreson që komercializimi i udhëtimit në hapësirë ​​do të ndihmojë në uljen e kostos.

Anija përbëhet nga një kabinë plastike hermetike, rreth 1,5 m e gjerë, e lidhur me një tullumbace heliumi 44 m. Mund të ulë dy pasagjerë dhe ofron pamje panoramike të Tokës poshtë ose hapësirës sipër, përmes dritareve në pjesën e përparme dhe të pasme të kabinës së saj. Një udhëtim do të përfshijë ngritjen nga një port në Hokkaido, Japoni, përpara se të ngrihet për dy orë në stratosferë që është shtresa e dytë e atmosferës.

Balloni do të qëndrojë në lartësinë maksimale prej 25 km për një orë, përpara se të kthehet në Tokë pas një zbritjeje prej dy orësh. Ndryshe nga një raketë ose një tullumbace me ajër të nxehtë, anija Iwaya Giken do të ngrihet nga heliumi. Aplikimet për udhëtim për të parë hapësirën do të vazhdojnë deri në fund të gushtit. Pesë pasagjerët e parë të përzgjedhur do të shpallen në tetor, thanë zyrtarët e kompanisë, dhe fluturimet do të jenë afërsisht një javë diferencë, në varësi të motit.

/businessmag.al