Astronautët kinezë kthehen në Tokë pas një misioni 6-mujor në stacionin hapësinor

0

Tre astronautë kinezë janë kthyer në Tokë pas përfundimit të një misioni gjashtë mujor në stacionin hapësinor të Kinës.

Ata u nisën për në hapësirë ​​më 5 qershor për të mbikëqyrur fazën përfundimtare të ndërtimit të stacionit hapësinor Tiangong, i cili përfundoi në nëntor, shkruan BBC.

Ekuipazhi u rrëzua në bordin e anijes kozmike Shenzhou-14 të dielën në rajonin autonom të Kinës të Mongolisë së Brendshme. Agjencia hapësinore e Kinës e shpalli misionin një “sukses të plotë”.

Ndërsa ishin në hapësirë, tre astronautët mbikëqyrën mbërritjen e moduleve të dytë dhe të tretë për Tiangong dhe kryen tre shëtitje në hapësirë ​​për të kontrolluar dhe testuar objektet e reja.

Kina është vetëm vendi i tretë në histori që ka vendosur të dy astronautët në hapësirë ​​dhe që ka ndërtuar një stacion hapësinor, pas Bashkimit Sovjetik dhe SHBA-së.

euronews.al