Hachiko, simboli i besnikërisë së përjetshme

29

Ky qen që shihni në foto, i rracës Akita, i lindur në vitet 1920 në Odate, Japoni, mbahet mend për besnikërinë shembullore të treguar ndaj pronarit të tij, profesor Hidesaburo Ueno.

Hachiko shoqëronte Ueno çdo ditë në stacionin Shibuya, ku ai merrte trenin për të shkuar në punë. Dhe ai priste me durim kthimin e tij.

Kur profesori u nda nga jeta, qeni vazhdoi ta presë atje për 10 vite me radhë. Në kujtim të tij, i cili u bë aq i famshëm në të gjithë botën, u bë një statujë në stacionin Shibuya.

Por kur Hachiko ishte akoma vetëm një nga shumë qenët që u panë në rrugë, dikush e vuri re dhe i bëri një foto të tij të destinuar të bëhej një nga dës hmitë e rralla të atij partneri të jashtëzakonshëm në jetë.

Fotografia bardh e zi e bërë rreth vitit 1934 nga Isamu Yamamoto, një punonjës banke që jetonte pranë stacionit të famshëm, portretizon Hachiko duke pritur për Hidesaburo Ueno, të pavdekshëm në memorien e tij.

Familjarët e Yamamoto gjetën këtë foto të vjetër dhe shumë të rrallë duke rregulluar shtëpinë ku jetonte burri dhe e ndanë atë me botën për të kujtuar se sa e madhe mund të jetë besnikëria e një qeni.