Përfitimet e dushit të ftohtë në organizëm

1

Hulumtimet sugjerojnë se dushi i ftohtë mund të kenë efekte të fuqishme si në shëndetin mendor ashtu edhe në atë fizik. Është një praktikë e lashtë që po bëhet gjithnjë e më në modë. Ndërsa shkencëtarët thonë se nevojiten akoma më shumë kërkime. Shkencëtari i Harvardit, David Sinclair, hipotezon se ekspozimi ndaj të ftohtit është i mirë për njerëzit, sepse paraardhësit tanë jetonin jashtë në temperatura të luhatshme.

Një studim i Gazetës Evropiane të Fiziologjisë së Aplikuar zbuloi se zhytja në ujë të ftohtë rrit përqendrimet e noradrenalinës me 53% dhe dopaminës me 25% tek të rinjtë. Hulumtimet sugjerojnë se këto hormone stimulojnë motivimin, shpërblimin dhe madje reduktojnë inflamacionin. Profesoresha e Stanford, Anna Lembke përshkruan terapi me ujë të ftohtë për pacientët që vuajnë nga varësi të ndryshme sepse ajo zëvendëson goditjen e dopaminës të shkaktuar nga ilaçi i tyre i zgjedhur.

Edhe nëse nuk jeni në depresion, një studim britanik i vitit 2020 zbuloi se noti në natyrë në ujë të ftohtë kishte reduktime akute dhe kronike të humorit negativ, rritje të mirëqenies dhe rritje akute të humorit pozitiv krahasuar me një grup kontrolli. Duke bërë një dush të ftohtë në mëngjes, kimikatet mund të rrisin vigjilencën, sipas profesorit të Stanford, Andrew Huberman.

Një studim në ‘Endocrine Society’ zbuloi se ekspozimi afatgjatë i moderuar ndaj të ftohtit mund të stimulojë rritjen e yndyrës. Studiuesit thonë se më shumë yndyrë mund të çojë në një metabolizëm më të lartë dhe të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës. Një studim çek i vitit 1996 zbuloi se zhytja e përsëritur për një orë në ujë 14 C “aktivizonte sistemin imunitar deri në një farë mase” tek të rinjtë e shëndetshëm.

Kjo metodë, e cila përfshin ushtrime të frymëmarrjes dhe zhytje të ftohtë, u testua në laboratorin e Universitetit Radboud në Holandë. Shkencëtarët injektuan 12 praktikues të Wim Hof me një endotoksinë që zakonisht çon në simptoma negative. Megjithatë, praktikuesit panë simptoma të buta dhe reduktuan ndjeshëm inflamacionin në krahasim me grupin e kontrollit.

Neuroshkencëtari nga Stanford, Andrew Huberman thotë se përfshirja e dusheve të ftohta rrit “kontrollin nga lart-poshtë” dhe është “stërvitje e shkëlqyer për mendjen”. Kjo lloj sfide mund të rrisë ashpërsinë, elasticitetin dhe të ulë impulsivitetin.

/a2news.com