Fëstëkët janë baza e një prej shijeve më të njohura të akulloreve, por gjithashtu është shumë e kërkuar si një frut i thatë i shijshëm dhe i shëndetshëm, shkruan faqja ”il Giornale”.
Ky frut është ndër më të dashurit nga industria e ëmbëlsirave, por është përdorur gjithmonë në përgatitjen e pjatave të shijshme, si shtesë, për shembull, në sallata, ashtu edhe si mbushje, si në rastin e pjekjes së mishit ose peshkut .
Por, cilat janë vetitë ushqyese të fëstëkut?
Fëstëkët përmbajnë disa vitamina B, të gjitha të ashtuquajturat vitamina të tretshme në ujë, pasi ato nuk mund të ruhen në trup, por mund të merren vetëm përmes ushqimit.
Në veçanti, në fëstëk gjejmë vitaminën B6, një nga ato përgjegjëse për ruajtjen e ekuilibrit hormonal.
Kjo vitaminë kontribuon, ndër të tjera, në sintezën e serotoninës, të ashtuquajturit hormon i mirë i humorit, i aftë të reagojë në gjendje depresioni, lodhje dhe pagjumësie.
Fëstëku përmban gjithashtu vitaminë B1, ose tiaminë, dhe vitaminë B2, ose riboflavinë, që të dyja janë në gjendje të çlirojnë energjinë e nevojshme për aktivitetet e përditshme në trup.
Këto dy vitamina gjithashtu kanë veti të dobishme në humor duke kundërshtuar gjendjet e dobësisë dhe duke pozicionuar pozitivisht qëndrimin mendor.
Për më tepër, fëstëku përmban acid oleik, një acid yndyror me efekte të dobishme në sistemin kardiovaskular: ndihmon në ruajtjen e niveleve të kolesterolit në gjak dhe ndihmon në uljen e vlerave të presionit të gjakut.