Pse ngrënia e mëngjesit herët mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit?

1

Ngrënia e mëngjesit herët, para 8-ës, mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, sipas një studimi të udhëhequr nga Instituti i Barcelonës për Shëndetin Global, i publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë.

Studimi ndoqi më shumë se 100 000 pjesëmarrës francezë dhe rezultatet tregojnë se ju mund të zvogëloni rrezikun e diabetit duke ndryshuar jo vetëm atë që hani, por edhe kohën e vakteve tuaja.

“Ne e dimë se koha e vaktit luan një rol kyç në rregullimin e ritmeve cirkadiane dhe në kontrollin e glukozës dhe lipideve por pak studime kanë hetuar lidhjen midis kohës së vaktit ose agjërimit dhe diabetit të tipit 2”, specifikon Anna Palomar-Cros, autorja e parë e studimit.

Në studim, lidhja midis shpeshtësisë së vakteve dhe kohës dhe incidencës së diabetit të tipit 2 u analizua në 103,312 të rritur (79% gra) nga grupi francez NutriNet-Santé.

Pjesëmarrësit plotësuan regjistrat e dietave në internet të asaj që hëngrën dhe pinë gjatë një periudhe 24-orëshe në 3 ditë jo të njëpasnjëshme, duke përfshirë orarin e vakteve.

Duke vlerësuar shëndetin e pjesëmarrësve në vitet e mëvonshme, për një mesatare prej shtatë, u regjistruan 963 raste të reja të diabetit të tipit 2.

Rreziku i zhvillimit të sëmundjes ishte dukshëm më i lartë (me 59%) në grupin e njerëzve që hanë mëngjes rregullisht pas orës 9 të mëngjesit në krahasim me ata që hanin mëngjes para orës 8 të mëngjesit, e cila u shoqërua me një incidencë më të ulët të sëmundjes.

Në të kundërt, agjërimi i zgjatur dukej i dobishëm vetëm nëse zbatohej duke ngrënë mëngjes herët dhe darkë herët.

“Rezultatet tona sugjerojnë se vakti i parë para orës 8 dhe vakti i fundit para orës 19 mund të ndihmojë në uljen e incidencës së diabetit të tipit 2”, përfundon Manolis Kogevinas, bashkëautor i studimit.

/ata.gov.al