Seretonina, hormoni i lumturisë

22

Serotonina njihet si hormoni i lumturisë, por roli i saj në metabolizëm nuk është i njohur për të gjithë

Seretonina është një molekulë e prodhuar nga qelizat e sistemit nervor qendror dhe sistemit gastrointestinal. Funksioni i saj kryesor është të rregullojë komunikimin e impulseve midis qelizave të indeve të ndryshme.

Ajo është një molekulë sinjal neurotransmetues.

Përveç përfshirjes në rregullimin e humorit, është e nevojshme për funksionimin e duhur të aktiviteteve të shumta biologjike.

Në fakt, ajo koordinon mekanizmat e sulmit/mbrojtjes dhe ciklin e gjumit/zgjimit.

Përveç kësaj, ajo kontrollon ndjenjën e urisë, kënaqësisë dhe rregullon shumë funksione të tjera metabolike.

Seretonina sintetizohet nga triptofani, një aminoacid thelbësor që trupi duhet të marrë me dietë.

Prandaj, zgjedhja e ushqimit është një faktor i rëndësishëm për të siguruar që trupi të jetë në gjendje të prodhojë serotoninën, molekulën e humorit të mirë.