Studiuesit sjellin inteligjencën artificiale dhe shkencën në shërbim të lënies së duhanit

3

Praktikat inovative për të ndaluar pirjen e duhanit janë zhvilluar gjithnjë e më shumë nga shkencëtarët vitet e fundit me ndihmën e inteligjencës artificiale, me aplikacionin Quit Sense që është më i fundit dhe – siç tregojnë testet – më efektivi në përpjekjet e duhanpirësve për të vënë frenat në zakonin e tyre të keq.

Ai zbulon se ku dhe kur një duhanpirës mund të ndiejë dëshirën për të ndezur një cigare dhe më pas ofron mbështetje për të menaxhuar shkaqet specifike që lidhen me pirjen e duhanit. Kjo është një risi nga shkencëtarët në Universitetin e Anglisë Lindore.

Kuptimi i Lëvizjes është aplikacioni i parë i inteligjencës artificiale për ndërprerjen e duhanit që zbulon kur një duhanpirës hyn në një vend ku dikur pinte duhan dhe më pas ofron mbështetje për të menaxhuar shkaqet specifike që lidhen me pirjen e duhanit.

Studimi, i botuar në revistën shkencore Nicotine and Tobacco Research, tregon se shumë duhanpirës që përdorën aplikacionin e lanë duhanin më shumë sesa ata që morën vetëm mbështetje online nga Sistemi Kombëtar i Shëndetit Britanik (NHS).

“Ne e dimë se përpjekjet për të lënë duhanin shpesh dështojnë sepse dëshira për të pirë duhan nxitet duke qëndruar në vendet ku dikur pinin duhan. Kjo mund të jetë pijetore ose punë për shembull. Përveç përdorimit të ilaçeve, nuk ka mënyra të tjera për të ofruar mbështetje për t’i ndihmuar duhanpirësit të menaxhojnë këto lloj situatash siç ndodhin,” tha studiuesi kryesor Felix Naughton nga Shkolla e Shkencave Shëndetësore të universitetit.

Ekipi hulumtues kreu një provë të kontrolluar të rastësishme që përfshinte 209 duhanpirës.Të gjithë pjesëmarrësit morën mbështetje mjekësore nga NHS, por vetëm gjysma kishin akses në aplikacionin Quit Sense.

“Ne zbuluam se kur u ofruam duhanpirësve aplikacionin Quit Sense, tre të katërtat e pjesëmarrësve e instaluan atë dhe e përdorën mesatarisht për rreth një muaj. “Ne gjithashtu zbuluam se katër herë më shumë njerëz që përdorën aplikacionin e lanë duhanin gjashtë muaj më vonë se ata që morën vetëm mbështetje në internet nga NHS,” vuri në dukje Naughton.

“Përdorimi më i mirë i teknologjisë – krahas programit të ri kombëtar ‘shkëmbimi për të ndaluar’ duhanin dhe stimujt financiarë për gratë shtatzëna së bashku me mbështetjen e sjelljes – do të na ndihmojë të arrijmë ambicien tonë të ndalimit të pirjes së duhanit deri në vitin 2030 dhe zvogëlimi i numrit të sëmundjeve të lidhura me duhanin që kërkojnë trajtim”, tha Sekretari i Shëndetësisë, Neil O’Brien.

/syri.net