Vaksinë universale për gripin, shkencëtarët: E disponueshme brenda dy vitesh

0

Një vaksinë universale e gripit që mbron nga të gjitha llojet e virusit mund të jetë e disponueshme në dy vitet e ardhshme, thonë shkencëtarët.

Vaksina eksperimentale e bazuar në të njëjtën teknologji, MRNA, si vaksinat e Covid rezultoi e suksesshme në provat e para, duke hapur rrugën për provat klinike te njerëzit.
Prof John Oxford, një virolog në Universitetin Queen Mary në Londër, tha se vaksina e zhvilluar në Universitetin e Pensilvanisë mund të jetë gati për përdorim pas dy dimrash të tjerë.

Studiuesit kanë punuar për vaksinat universale të gripit për më shumë se një dekadë, por zbulimi i fundit, i publikuar në Science, shihet si një hap i madh në mbrojtjen e njerëzve nga një pandemi potencialisht shkatërruese e gripit.

Vaksinat e gripit sezonal, të cilat mbrojnë deri në katër shtime të virusit, përditësohen çdo vit për t’u siguruar që ato janë të përshtatshme për viruset e gripit në qarkullim. Vaksina e re është krijuar për të nxitur sistemin imunitar kundër të 20 nënllojeve të gripit A dhe B, duke armatosur potencialisht trupin për të luftuar çdo virus gripi që shfaqet.

Bota përjetoi për herë të fundit një pandemi gripi në vitin 2009, kur një virus që kaloi nga derrat te njerëzit u përhap në mbarë botën.
Ndërsa ai shpërthim ishte shumë më pak vdekjeprurës nga sa kishin frikë zyrtarët shëndetësorë, pandemia e gripit të vitit 1918 tregoi se sa shumë lloje të reja të rrezikshme mund të vrisnin miliona njerëz.

lexo.al