Si të ulni hipertensionin, ushqimet që duhet të konsumoni dhe ato që duhet të shmangni

48

Disa këshilla për uljen e hipertensionit janë zvogëlimi kripës në ushqime, rritja e futjes së kaliumit në dietë (e cila, ndryshe nga natriumi, zvogëlon vlerat e presionit të gjakut); zvogëlimi i konsumit të yndyrave të ngopura dhe sigurisht nuk duhet pirë duhan.

Ushqime të rekomanduara

Fruta të freskëta, të gatuara ose pure; perime: të gjitha llojet; bukë pa kripë, qumësht i plotë ose gjysëm i skremuar, kos; djathëra të freskët: mocarela, ricotta, mish pa dhjamë ai mish pule, lepuri, gjel deti, mish viçi, peshk i freskët ose i ngrirë, vezët, vaj ulliri ekstra i virgjër, aroma si majdanozi, rozmarina, hudhra, speca djegës, menexhik si dhe karafil.

Ushqimet që nuk rekomandohen

Bizele të ngrira ose të thata, perime të konservuara, supa të gatshme apo pica, produkte të kripura, bukë, qumësht i kondensuar ose pluhur; mish yndyror, patë, mish i konservuar; ëmbëlsira industriale; kafe, sardele, konserva, majonezë e përgatitur industriale dhe mustardë.