142 vite më parë u lind zbuluesi i penicilinës

8

Përkujtohet lindja e Alexander Fleming, mendjes gjeniale që qëndron pas zbulimit të penicilinës, antibiotikut të parë në botë, sipas UNESCO-s.

Gjetja e tij aksidentale revolucionarizoi mjekësinë dhe shpëtoi jetë të panumërta.

Kjo shërben si një kujtesë e fuqishme e rëndësisë së shkencave, ku zbulimet e papritura mund të çojnë në risi që ndryshojnë jetën.

Sir Alexander Fleming, u lind më 6 gusht 1881 dhe vdiq më 11 mars 1955.

Ai ishte një mjek dhe mikrobiolog skocez, më i njohur për zbulimin e substancës së parë antibiotike me efektivitet të gjerë në botë, të cilën ai e quajti penicilinë.

Zbulimi i tij në vitin 1928 i asaj që më vonë u quajt benzilpenicilinë (ose penicilina G) nga myku Penicillium rubens përshkruhet si “fitorja e vetme më e madhe e arritur ndonjëherë mbi sëmundjet”.

Për këtë zbulim, ai ndau çmimin Nobel në Fiziologji ose Mjekësi në 1945 me Howard Florey dhe Ernst Boris Chain.

Ai zbuloi gjithashtu enzimën lizozimë nga shkarkimi i hundës në vitin 1922, dhe së bashku me të një bakter që ai e quajti Micrococcus Lysodeikticus, më vonë u quajt Micrococcus luteus.

Fleming u shpall ”Kalorës” për arritjet e tij shkencore në vitin 1944.

Në vitin 1999, ai u emërua në listën e revistës ”Time” të 100 njerëzve më të rëndësishëm të shekullit XX.

/ata.gov.al