5 Ushqimet Që Duhet T’i Blini Patjetër Bio

2

Ushqimi i mirë nuk është vetëm ai që ju shijon më shumë, por ai që konsiderohet si më i shëndetëshmi.

Këtu futen ushqimet bio apo organike të cilat janë gjithnjë e më shumë në qendër të kryefjalës së ekspertëve të shëndetit.

Eshtë e vërtetë që të gjithë ushqimet duhet të jenë të shëndetshme, por disa prej tyre duhet t’i zgjidhni me më shumë kujdes.

Ekspertët e AgroWeb ju sugjerojnë që të bëni kujdes me këto 11 ushqime që i përdorni çdo ditë.

Mishi

Me siguri keni dëgjuar plot informacione për mishin dhe ndikimin e tij në shëndet.

Gjëja më e rëndësishme kur blini mishin është të siguroheni se ka sasitë e duhura të ushqyesve dhe nuk është i mbushur me kimikate të tjera.

Shpesh tek mishi jo cilësor gjenden gjurmë të mëdha hormonesh si ato të estrogjenit të cilat rrisin rrezikun e prekjes nga sëmundjet kancerogjene.

Kështu që sigurohuni të zgjidhni gjithnjë mish organic i cili është i pa trajtiuar me agjentë të dëmshëm kimikë dhe i certifikuar.

Qumështi

Një nga burimet më të mëdha të probiotikëve që shumica e njerëzve e marrin çdo ditë.

Është mjaft e rëndësishme që qumështi të jetë gjithnjë bio, por i kontrolluar.

Produktet e bulmetit në përgjithësi përbejnë 60-70 përqind të estrogjenit që njeriu merr nga ushqimi dhe kjo shifër është e konsiderueshme.

Shumica e këtyre hormoneve kalon nga lopa tek qumështi pasi këto të fundit ushqehen me tepricë hormonesh.

Çfarë i shqetëson ekspertët ëhtë se rreth % e lopëve që prodhojnë qumësht në botë trajtohen me një hormon të quajtur rBST.

Ky hormon stimulon prodhimin e qumështit duke rritur nivelin e një tjetër homoni në trupin e lopëve të ngjashëm me insulinën.

Sipas tyre sasitë e mëdha të këtij hormoni rrisin rrezikun e prekjes nga kanceri apo kanceri i gjirit tek gratë.

Selino

Në një analizënga EWG ku u testuan rreth 89,000 produkte për nivelin e pesticideve në to një nga perimet më të kontaminuara rezultoi selinoja.

Sipas ekspertëve selinoja arrin t’i përthithë më shumë se bimët e tjera pesticidet apo kimikatet me të cilat spërkatet.

Disa nga perimet e tjera me nivele të mëdha peticidesh sipas këtij studimi ishin specat, spinaqi dhe patatet.

Luleshtrydhet

Ky frut mjaft i shijshëm i verës është shpesh në qendër të vëmendjes për shkak të sasive të pesticideve apo hormoneve që mund të përthithë.

Tek luleshtrydhet në disa raste mund të gjendet rreth 13 lloje të ndryshme pesticidesh, të cilat mund të kthehen në rrezik për shëndetin.

Duke qenë se luleshtrydhet kanë vrima të vogla në sipërfaqe shpesh edhe larja e tyre me ujë të bollshëm nuk arrin që të largojë pesticidet e dëmshme.

Kështu në mënyrë që të mos krijoni shqetësime në organizëm, konsumojini ato vetëm në sezon dhe sa më organike.

Salca e domateve

Ushiqmet e konservuara apo salca e domateve përmbajnë kimikate që i mbrojnë nga baketeret të cilat mund të jenë një rrezik për shëndetin tuaj.

Në një studim të vitit 2009 nga Society of Toxicology, tek ushqimet e konservuara si salcat e domateve u gjendën gjurmë të një kimikati të quajtur BPA.

Ky kimikat mund të shkaktojnë probleme me imunitetin dhe probleme neurologjike krahas sëmundjeve të tjera.

/agroweb.org