Fotot e rralla të 1900/ Si prezantohej Shqipëria në Gjermani, përmes çokollatave

49

Pamje të rralla vijnë nga Hamburgu i Gjermanisë kur jeta shqiptare në vitet 1900 pasqyrohet në ambalazhin e çokollatave të kompanisë “Gartmann Schokolade”.

Bëhet fjalë për gjashtë seri ambalazhi ku shihet jeta e shqiptarë në ato vite, si në Durrës, Malësi e Krujë. Nuk dihet ende se kush është autori i këtyre pikturave, por ato janë në një nga katalogët e atëhershëm të kompanisë ku krahas serisë me jetën në Shqipëri, janë ato në Arabi, Austri etj.

Në atë periudhë kompania e çokollatave madje nxirrte dhe albume të ndryshme nën titullin “Libri i Çokollatave” prej nga mendohet të jenë shkëputur dhe këto foto. Sipas shpjegimit të gjetur të kompanisë botimi nuk është specifikuar por mund të jetë botimi i parë rreth viteve 1916-1923.

Gartmann është një kompani tradicionale e Hamburgut që ekziston që nga viti 1810 dhe tani është në brezin e gjashtë dhe të shtatë.

Produkti kryesor i kësaj kompanie janë kurorat e pemës së Krishtlindjes Gartmann, të cilat janë bërë nga çokollata e zezë të spërkatur me “nonpareille” të bardhë ose të kuq (rozë). Nonpareille i jep shijes së imët të çokollatës një nuancë pak të ëmbël. Motoja e saj është ndërthurja e cilësisë me traditën dhe pasionin.