Shteti i vetëm në botë i udhëhequr nga gratë, kryeministre dhe presidente grua

35

Fjala kyçe këtu është “e zgjedhur” – ka tre vende të tjera ku kryetari i shtetit dhe kryeministri janë të dy gra. Zelanda e Re dhe Barbados drejtohen nga kryeministra femra dhe kryetari i tyre i përbashkët i shtetit është sovrani i Mbretërisë së Bashkuar dhe i Komonuelthit – Mbretëresha Elizabeta II.

Danimarka drejtohet gjithashtu nga një kryeministre femër; kreu i saj i shtetit është një monark tjetër, Mbretëresha Margaret II.

Në Estoni e njëjta gjë. Presidentja aktuale estoneze, Kersti Kaljulaid, u zgjodh nga parlamenti i vendit në 2016, duke u bërë kështu gruaja e parë që ka mbajtur postin e presidentit të Estonisë.

Dhe nga 26 Janari e tutje, kreu i qeverisë Estoneze do të jetë Kaja Kallas,

Edhe në Shqipëri, përfaqësimi i grave në qeveri dhe parlament ka njohur rritje.