Truri i njeriut, ja 10 fakte interesante

209

Truri i njeriut është një nga organet më të rëndësishme në trupin tonë . Ai na ndihmon të mendojmë, të arsyetojmë, të kujtojmë dhe të mësojmë gjëra të reja.

Këto janë 10 fakte interesante për trurin e njeriut:

1.Truri i njeriut peshon 3 kilogramë.

2.Ai përbën 60% të yndyrës dhe është një nga organet më të trasha në trupin e njeriut.

3.Truri i njeriut ka aftësinë për të gjeneruar rreth 23 vat energji kur ne jemi zgjuar.

4.Nga gjaku i përgjithshëm dhe oksigjeni që prodhohet në trupin tonë, truri merr 20% të tij.

5.Kur furnizimi me gjak në tru ndalet, pothuajse pas 8-10 sekondave truri fillon të humbasë ndërgjegjen.

6.Truri është i aftë të mbijetojë për 5 deri në 6 minuta nëse nuk merr oksigjen.

7.Enët e gjakut që janë të pranishme në tru janë gati 100,000 milje në gjatësi.

8.Ekzistojnë 100 miliardë neurone të pranishme në tru.

9.Në shtatzëninë e hershme, neuronet zhvillohen në një shkallë alarmante prej 250,000 për minutë.

  1. Ndërsa rritemi, nuk jemi në gjendje të kujtojmë gjëra të reja. Sipas studiuesve në SHBA është për shkak se truri nuk është në gjendje të filtrojë dhe të heqë kujtimet e vjetra që e pengojnë atë të thithë ide të reja.