Disa sekrete për një shëndet të përsosur

26

Kur vjen puna tek shëndeti njerëzit hasin vështirësi. Kjo sepse disa nuk dinë të ruajnë ekuilibrat për një shëndet normal, disa mundohen dhe nuk ia arrijnë dot, po nëse ndiqni ndërsa disa hapa mund të keni një shëndet të përsosur.

1- Për të jetuar një jetë të shëndetshme duhet të hiqni dorë nga të gjitha zakonet e këqija që mund të keni fituar gjatë rritjes. Këto zakone të këqija përfshijnë pirjen e duhanit, konsumimin e tepërt të alkoolit, ngrënien e ushqimeve jo të shëndetshme dhe indulgjencat e tjera të tilla jo të shëndetshme. Kjo mund të tingëllojë lehtë në letër, por nuk është ashtu. Meqenëse trupi juaj është mësuar tashmë me këto substanca, do të pësoni disa efekte anësore si migrena para se t’i braktisni plotësisht ato. Çelësi është që të hiqni dorë ngadalë. Filloni duke ulur rregullisht konsumin e tyre deri sa të hiqni dorë plotësisht.

2- Qëndro larg diellit. Shumë njerëz nuk duan asgjë më shumë se diell të mirë në një pasdite të nxehtë vere. Megjithatë, është mjaft e rrezikshme, veçanërisht për njerëzit me lëkurë të ndjeshme. Njerëzit me lëkurë të ndjeshme kanë sasi të ulët të melaninës në trupin e tyre. Ekspozimi i drejtpërdrejtë në rrezet e diellit për periudha të gjata jo vetëm që vret qelizat e lëkurës, por gjithashtu rrit shanset që ai person të marrë kancer të lëkurës. Mos harroni, dëmtimi i lëkurës është i pakthyeshëm.

3- Hani shëndetshëm. Sigurohuni që të hani si duhet. Ndaloni ushqimin e shpejta nga racioni juaj ditor dhe provoni me shumë ushqime natyrale. Kombinimi i ushqimeve të shpejta dhe i pijeve me gaz është kontribuesi i vetëm më i madh i mbipeshës në botë, prandaj shmangeni atë. Hani perime dhe fruta rregullisht.

4- Bëni aktivitet fizik. Mjedisi modern i punës është një nga arsyet kryesore pse gjithnjë e më shumë njerëz po shkojnë drejt një jete jo të shëndetshme sot. Rutinat e përditshme të shumë njerëzve përfshijnë hyrjen në makinë, vajtjen në punë, ulur në një karrige të ndezur në ekranin e kompjuterit tërë ditën, kthimin në makinë në fund të ditës, vajtjen në shtëpi dhe uljen në divan para. Kjo është një mënyrë jetese jo shumë e shëndetshme, prandaj shtoni më shumë aktivitet fizik në ditën tuaj.Bashkohuni në një palestër, ecni në distanca të shkurtra  merrni një biçikletë për të hipur kur mundeni ose shkoni në not rregullisht për të larguar dhjamin e tepërt dhe për të mbajtur në nivel normal rrahjet e zemrës.

5- Njihni gjenet tuaja. Linja e gjakut tuaj familjar është një nga kontribuesit më të mëdhenj për të kuptuar se kush jeni ju si person. Ju duhet të zbuloni nëse ka ndonjë sëmundje që përshkon familjen tuaj dhe të kontrolloheni për të parë nëse keni ndonjë prej tyre.

6- Pini sa më shumë ujë. Pini ujë rregullisht gjatë gjithë ditës për të pastruar trupin tuaj. Uji e mban trupin tuaj të hidratuar dhe lëkurën tuaj të shëndetshme. Një nga faktet më pak të njohura në lidhje me ujin është se është shumë e këshillueshme që të pini ujë kur zgjoheni në mëngjes. Ndërsa jeni duke fjetur gjatë natës, metabolizmi i trupit tuaj përdor pjesën më të madhe të furnizimit me ujë dhe kur zgjoheni në mëngjes, edhe pse mund të ndjeheni të etur trupi juaj në të vërtetë dehidrohet.

7- Plotësoni orët e gjumit. Gjithnjë e më shumë njerëz janë duke qëndruar në këmbë më gjatë ose duke vendosur orë shtesë në punë ose në shkollë. Gjumi është një pjesë e rëndësishme e rigjenerimit të trupit tuaj. 8 orë është koha e rekomanduar e gjumit.