Përfitimet shëndetësore të të qenit i organizuar, sipas ekspertëve

48

Të jesh i organizuar ka të bëjë më shumë sesa thjesht të mbash gjërat të pastra dhe të rregullta. Kjo nuk është vetëm për qëllime estetike dhe në të vërtetë mund të ndryshojë aspekte të shëndetit tuaj. Këtu janë 8 përfitimet shëndetësore të të qenit i organizuar, sipas ekspertëve që qëndrojnë pas kërkimit shkencor.

1.Ju hani më mirë

A e dini se ka të ngjarë të bëni zgjedhje më të shëndetshme të ushqimit nëse hapësira juaj është e organizuar? Kjo sepse hapësirat e rrëmujshme shpesh janë stresuese, duke rezultuar në dëshirën që truri të gjejë ndonjë metodë për të përballuar. Kjo pastaj çon në vendimin për të marrë diçka më pak të shëndetshme për të ngrënë që truri do të marrë pozitivisht.

Studimet në fakt kanë zbuluar se të punosh në një mjedis të rregullt për vetëm 10 minuta mund të bëjë që të kesh dy herë më shumë të ngjarë të heqësh një shirit çokollate në favor të një molle. Pra, nëse pyesni veten pse vazhdoni të dëshironi të hani ushqim të hedhur, mund të jetë koha t’i jepni hapësirë punës tuaj një pastër!

2. Mund të koncentroheni më mirë

Truri vazhdimisht po përpunon gjërat, dhe rrëmuja dhe çorganizimi janë gjëra që gjithashtu duhet t’i përpunojë. Një studim zbuloi se truri natyrshëm percepton dhe pothuajse katalogon gjithçka që është brenda këndvështrimit të tij, duke shtuar përpunimin që po kalon. Kjo do të thotë që një mjedis i rrëmujshëm mund të mbingarkojë korteksin vizual të trurit tuaj, duke çuar në vështirësi në mbledhjen e informacionit më të rëndësishëm.

Mbajtja e organizuar e mjedisit tuaj do t’i japë trurit tuaj më shumë gjerësi bande për të përpunuar gjëra të tjera. Më mirë akoma, se përqendrimi i rritur do të rrisë produktivitetin tuaj, i cili do të rrisë shëndetin tuaj mendor, i cili do të rrisë aspektet e tjera të shëndetit tuaj, të gjitha më në fund do të kthehen për ta bërë përqendrimin tuaj përsëri më të mirë. Theshtë lloji i ciklit që dëshironi të keni në jetën tuaj!

3. Keni më shumë kohë për veten tuaj

Kur jeni i organizuar, jeni në gjendje të kryeni detyrat e kërkuara më shpejt, duke ju siguruar kështu më shumë kohë të lirë për të kaluar. Ju nuk do të duhet të kaloni një orë në kërkim të një sendi të humbur në një rrëmujë të paorganizuar, të nxitoni për të ekzekutuar detyra minutën e fundit, ose të kaloni shumë kohë duke u përpjekur për të përfunduar një detyrë që do të ishte më e lehtë pa stres.

4. Ju jeni më aktiv

Një shtëpi e organizuar kërkon kryerjen e rregullt të detyrave dhe detyrave të ngjashme. Punët e përditshme aktualisht llogariten si ushtrime në shumë mënyra, veçanërisht kur ato përfshijnë shumë aktivitet. Kjo do të thotë që ju jeni ndoshta më aktiv se ata që nuk shqetësohen me detyra të tilla nëse jeni të përkushtuar ndaj një organizate.

Kjo tingëllon si një shtrirje, por hulumtimi i konfirmon plotësisht këto zbulime. Studimet në të vërtetë kanë treguar se pastërtia e një shtëpie është një parashikues i efektshëm dhe i efektshëm i gjendjes shëndetësore të dikujt – më shumë sesa faktorët e tjerë që duken më të mundshëm, të tilla si ecja në lagje.

5. Do të keni disponim më të mirë

Kur shtëpia juaj është në rrëmujë, ka shumë të ngjarë të ndiheni të stresuar dhe të lodhur. Kjo, nga ana tjetër, mund të çojë në ndjenja depresioni dhe ankthi që çuan në një gjendje shpirtërore të thartë dhe ulur të menduarit pozitiv. Shikoni përreth – nëse mund ta përshkruani më mirë shtëpinë tuaj si të çrregullt, të çrregullt ose të mbushur me të gjitha llojet e projekteve të papërfunduara, do të jeni më të stresuar.

Pse ndodh kjo? Epo, ka të bëjë me kortizolin, i cili është hormoni i stresit. Në moderim, kortizoli është kryesisht i dobishëm, pasi ju ndihmon të kapërceni situatat e vështira duke alokuar në mënyrë korrekte funksionet trupore. Në një nivel kronik, megjithatë, prodhimi i tepërt i kortizolit do të çojë në një mori të madhe të problemeve shëndetësore përtej stresit.

6. Ju do të bëni gjumë më të mirë

Kaosi dhe mungesa e organizimit mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të fjetur në shumë mënyra.

Për ta vënë atë në perspektivë, këtu janë disa nga gjërat pozitive që bën organizimi për gjumin:

  • Ulja e niveleve të stresit, i cili zvogëlon rrezikun e pagjumësisë dhe ju ndihmon të flini më lehtë
  • Bërja e shtratit tuaj në mëngjes, e cila çon në një mundësi 19% më të lartë për të shijuar një gjumë të mirë netësh
  • Bërja e detyrave në kohë, duke ju lejuar të përfundoni punën më herët dhe të shkoni në shtrat në kohë
  • Të kesh çarçafë të pastër dhe të freskët, gjë që çon në 75% mundësi më të larta për të fjetur më mirë
  • Mbajtja e punës jashtë dhomës së gjumit sepse i keni mbaruar gjërat në kohë, duke mbajtur një ndjenjë të qetë mbi dhomën tuaj që e mban atë si një vend të shenjtë relaksues
  • Bërja e gjumit të mjaftueshëm më vete tashmë ka përfitime të dukshme, si të ndjehesh i energjisë dhe i freskuar të nesërmen. Por gjithashtu ka shumë efekte të tjera të shkëlqyera në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

7. Shtëpia juaj do të jetë më e shëndetshme

Kur një shtëpi është rrëmujë, pluhuri mblidhet në sipërfaqet e grumbujve të sendeve – dhe poshtë tyre! Nëse mendoni se pluhuri është i padëmshëm dhe lehtësisht mund të pastrohet pa ndonjë pasojë, mendoni përsëri.